Hopp til innhold

– Bortreist å dyrke korn rundt storbyene

Jens Ulltveit-Moe er en av investorene som står klare til å kapre matjord om den norske landbrukspolitikken liberaliseres.

Jens Ulltveit-Moe

Milliardær Jens Ulltveit-Moe mener det er på høy tid å tenke nytt om norsk matjord.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Valglogo

– Det er veldig bra at regjeringa vil fjerne konsesjonsloven, men det kommer 100 år for sent.

Det sier milliardær Jens Ulltveit-Moe som mener det bare er et tidsspørsmål før konsesjonsloven (se faktaboks) slik vi kjenner den i dag, er historie.

I fjor høst sendte regjeringa forslaget ut på høring som vil gi fritt salg av gårdsbruk og slutt på boplikt. Det betyr at det kan bli fritt frem å kjøpe landbrukseiendommer til en mye høyere pris enn du får for avkastningen på jorda.

– Det er avgjort interessant å kjøpe matjord for å bruke den til næringsutvikling og boliger. Det er helt bortreist å dyrke korn like i nærheten av Oslo og andre store byer. Ja, det skal opprettholdes gårder, men det kan ikke konkurrere med velferden til folk.

Har satset stort i utlandet

Investorer som ikke har til hensikt å drive jorda til matproduksjon, er Bondelagets store frykt. Ulltveit-Moe mener derimot at det er uunngåelig.

Matjorda rundt de store byene er etter hans oppfatning små arealer i den store sammenhengen. Rundt omkring i Norge mener han det bør drives langt større bruk enn i dag.

– Jeg har investert mye i jordbruk i Brasil og Canada, så jeg vet hvor økonomisk det kan være hvis det er riktig størrelse på det. I Norge har jeg holdt meg unna fordi oljen jaget bort alle investeringsmuligheter, men det har nå snudd. Nå begynner det å bli interessant.

– Er det riktig at en rekke investorer som deg skal sitte på store menger matjord?

– Det er helt galt at vi skal sitte på matjord, det riktige er at vi bruker matjorden til å utvikle samfunnet med boliger, barnehager, skoler og næringsbygg.

– Boligutbygging har større verdi

Selv om regjeringa vil beholde driveplikten for landbrukseiendommer, fortalte NRK tidligere i dag om næringsutviklere som inngår opsjonsavtaler i millionklassen for å sikre seg jord som blir omregulert.

Ulltveit-Moe ser på matjord som en langsiktig innvestering. Han mener det vil være til det beste for samfunnet om man kan bruke jorda på en ny måte.

– Boligutbygging er mye bedre utnyttelse av jorda. Poteter og korn kan man dyrke hvor som helst, men nærheten til byen gir en mye større økonomisk verdi og gjør mye mer for samfunnet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT