Hopp til innhold

Helsedirektøren ber nordmenn melde seg til kampen mot ebola

Helsedirektør Bjørn Guldvog ber opptil 60 norske helsearbeidere melde seg til å jobbe i Vest-Afrika. – Norge har både kapasitet og kompetanse til å hjelpe, sier han.

I karantene i Sierra Leone

Denne jenta ble satt i karantene på grunn av mistanke om ebolasmitte. Hun og andre bør få hjelp av norske helsearbeidere, mener Helsedirektøren.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / Afp

Bjørn Guldvog

– Norge bør bidra mer, mener helsedirektør Bjørn Guldvog.

Foto: Thomassen / SCANPIX

– Vi er i kontakt med spesialisthelsetjenesten i Norge for å mobilisere norsk personell som kan bidra. Vi mener at alle land som har kapasitet til det bør bidra og Norge har både kompetanse og kapasitet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han sier Norge kan bidra med helsearbeidere og annet personell som kan inngå inn i en rullende ordning.

– Frivillig

– Det er naturligvis frivillig, men vi vil legge til rettet for at de skal kunne få permisjon fra jobben sin her og at de vil få en lønn for denne innsatsen. De skal få dekket det lønnstapet de har og vel så det, sier han.

Mandag inviterte utenriksminister Børge Brende, helse- og omsorgsminister Bent Høie og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide for å fortelle at Norge mer enn dobler pengestøtten til bekjempelse av ebola. Total pengestøtte fra Norge er nå oppe i 184 millioner kroner.

Helseminister Bent Høie sa han håper norske leger og sykepleiere ikke vegrer seg for å dra til ebola-områder selv om en norsk feltarbeider er smittet av sykdommen.

– Verdenssamfunnet er avhengig av at helsepersonell tar denne risikoen, sa han.

WHO i Freetown

En WHO-medarbeider demonstrerer for helsearbeidere hvordan beskyttelsesutstyr skal tas på.

Foto: STRINGER / Reuters

Til nå er det flest private organisasjoner som har rekruttert norske helsearbeidere til arbeid mot ebola i Vest-Afrika og flere har kritisert den manglende statlige innsatsen.

Smittevernsekspert Preben Aavitsland kalte den norske innsatsen «skammelig og elendig» og mente det ikke var godt nok å sende sjekker i øst og vest. Han mente det burde vært satt opp et system hvor norsk helsepersonell kunne ha meldt seg frivillig og reist til Vest-Afrika i løpet av ukes tid.

Vil ha tre team

Om det Helsedirektoratet nå vil etablere vil være så effektivt, er uklart, men Helsedirektøren sier de vil prøve å etablere tre helseteam med 10–15 personer som kan rullere. Personellet skal gå inn i et innsatsteam under britisk ledelse.

– Men vi vet jo ikke ennå hvor mange som er motivert for å delta i dette.

Han oppfordrer helsepersonell til å ta kontakt med Helsedirektoratet hvis de er interessert i å reise ut. Det vil først og fremst være behov for leger og annet helsepersonell, men også teknisk personell.

Britiske myndigheter skal etablere et sykehus i Sierra Leone og norske helsemyndigheter har kontaktet den norske ambassaden i London og bedt dem undersøke et mulig samarbeid der.

Britisk helseteam

Britiske helsearbeidere øver seg før avreise til Sierra Leone.

Foto: Anna Gowthorpe / Ap

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger