Hopp til innhold
Helsearbeidere fjerne et menneske som har mistet livet av ebola i Duwala-markedet i Monrovia
Foto: STRINGER / Reuters

Ebola

Oppsummert

Ebolaepidemien i årene 2013-2015 livet av 11.300 mennesker i de tre vestafrikanske landene Guinea, Sierra Leone og Liberia. Etter at det store utbruddet var over, er det registrert flere sporadiske tilfeller av smitte.

 • Forlenger nedstenging

  Presidenten i Uganda forlenga laurdag ei seks veker lang nedstenging laurdag av to distrikt i episenteret av eit ebola-utbrot som har kravd 55 liv.

  Sidan utbrotet vart erklært den 20. september, har den frykta sjukdomen nådd hovudstaden Kampala. Men presidenten seier også at utbrotet er dempa, melder nyheitsbyrået AFP.

  Ebola
  Foto: BADRU KATUMBA / AFP
 • Uganda stenger skoler etter at åtte barn døde av ebola

  Uganda har besluttet å stenge skoler over hele landet etter at det ble registrert 23 ebolatilfeller blant elever. Åtte av dem er døde.

  Ugandas utdanningsminister Janet Museveni opplyste tirsdag at det er påvist ebola ved fem skoler i hovedstaden Kampala, samt i nabodistriktet Wakiso og Mubende.

  Hun sier også at regjeringen har bestemt seg for å stenge både førskoler, barneskoler og ungdomsskoler fra og med 25. november, to uker før skoleåret etter planen skulle avsluttes. (NTB)

 • Ebola-smitte blant skolebarn i Uganda

  Seks skolebarn i Kampala har testet positivt for ebola, ifølge helsemyndighetene. Det er en betydelig opptrapping i det dødelige utbruddet som rammer Uganda.

  Det er bare en måned siden myndighetene i det afrikanske landet erklærte et nytt utbrudd av den dødelige sykdommen i distrikter sentralt i landet. Siden er det rapportert om minst 109 smittetilfeller og 30 dødsfall.

  Onsdag opplyste helseminister Jane Ruth Aceng at minst 15 smittetilfeller er påvist i hovedstaden Kampala.

  Blant de smittede er seks barn som går på tre ulike skoler. Barna kommer fra en familie som ble utsatt for smitte fra en mann som reiste til byen fra et ebolarammet distrikt. Han reiste til Kampala for å få behandling og døde der, ifølge uttalelsen fra helseministeren.

  Ebola spres med kroppsvæsker og er svært dødelig. Viruset er vanskelig å få kontroll på, særlig i større byer. (NTB)

 • Reiseforbud i Uganda

  Det er innført reiseforbud og portforbud om natten i to distrikter i Uganda som er episenteret for et utbrudd av ebola.

  Helsedepartementet opplyser at det har vært 19 dødsfall og 58 bekreftede tilfeller av det dødelige viruset siden utbruddet startet 20. september.

  Myndighetene sier at utbruddet er konsentrert til distriktene Mubende og Kassanda sentralt i landet og ikke har nådd fram til Kampala, der det bor 1,5 millioner mennesker, selv om et ektepar har testet positivt i byen.

  I en TV-tale lørdag ga president Yoweri Museveni ordre om reiseforbud, portforbud om natten og stengning av markeder, kirker og barer i 21 dager i de to berørte distrikten.

  (NTB)

 • Ebola oppdaget i Kampala

  Et nytt tilfelle av den smittefarlige virussykdommen Ebola er registrert i Ugandas hovedstad Kampala. Den smittede personen døde av blødningsfeber 7. oktober.

  Opplysningen er bekreftet av landets helseminister, Jane Ruth Aceng, skriver Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no