Norge bidrar med 60 millioner til ebola-fond

WASHINGTON DC (NRK): Verdensbanken oppretter et eget ebola-fond som skal stabilisere økonomien i de kriserammede områdene. Norge bidrar med 10 millioner dollar, eller over 60 millioner kroner.

Brende lover mer penger mot Ebola

Video: Norges utenriksminister Børge Brende lovet å bidra med 10 million doller til Verdensbankens nye fond.

Dette ble klart på et ebola-krisemøte i USAs hovedstad i ettermiddag.

Frist til 15. november

Presidentene fra de tre hardest rammede landene, Sierra Leone, Guinea og Liberia, var viktige deltakere på møtet. Det gjorde også Norges utenriksminister Børge Brende, som samtidig annonserte at han reiser til de kriserammende områdene i neste uke.

– På vegne av den norske regjeringen gir jeg minst 10 millioner dollar (60 millioner kroner) til fondet og oppfordrer andre land til å gi, sa Brende under møtet.

Agendaen var å diskutere kritiske problemstillinger, behov og mulige løsninger på krisen.

Ifølge den britiske bistandsministeren, Jeremy Hunt, har verden nå en måned på seg til å bremse spredning av det dødelige viruset.

– Folket vårt dør, barn blir foreldreløse, og de fleste døde er kvinner, sa Sierra Leones president Ernest Bai Koroma som deltok via videolink fra sin hovedstad Freetown.

– Den internasjonale responsen har så langt vært tregere enn spredningen av sykdommen, sa han.

Også tidligere Nobel fredspris vinner Ellen Johnson Sirleaf deltok via videolink fra Liberia.

– 15. november er fristen verden har for å få på plass det vi trenger av medisinsk utstyr og personell. Hvis ikke blir situasjonen dobbelt så ille, fortalte Sirleaf møtet.

– Det er helt avgjørende at vi handler nå. Desto lenger man venter jo flere blir smittet blir det og det kan komme helt ut av kontroll. Da kan vi snakke om hundretusener, sier Brende til NRK etter møtet.

Vil stabilisere

Bakgrunnen for etableringen av Verdenbankens fond er den destabiliseringen av de tre landens økonomi som følge av ebolaens herjinger. Handel har stoppet opp, bankvesenet har kollapset og jordbruket ligger brakk.

Ebola-epidemien har til nå krevd nærmere 3.500 menneskeliv, mens over 7.500 er smittet. Sykdommen akselererer nå voldsomt, og tidligere denne uken varslet regjeringen at Norge dobler pengestøtten til ebolakampen med 89 millioner kroner, til nærmere 184 millioner kroner.

Nå bevilges ytterligere 60 millioner til Verdenbankens ebola-fond.

SISTE NYTT

Siste nytt