Hopp til innhold

Ebola-leger i Liberia truer med streik

NAIROBI (NRK): Helsearbeiderne som er i fronten mot ebola i Liberia, har fått nok. De krever bedre betalt og ordentlige forsikringer for å fortsette å behandle ebola-pasienter.

HEALTH-EBOLA/ Health workers wearing protective equipment hold hands as they pray at the start of their shift before entering the Ebola treatment centre at the Island Clinic in Monrovia

PROTESTER: Ebola-leger i Liberia er misfornøyd med vilkårene. Her holder helsearbeidere hender inne på en ebola-klinikk i landets hovedstad Monrovia.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Vi har avlagt ed på å hjelpe vårt folk, men vi har ikke avlagt ed på å leve i fattigdom.

Aphonso P. Massale, som representerer de ansatte på en av de nyeste ebola- sentrene i Monrovia, er oppgitt. Han sier til den liberiske avisen Front Page Africa at helsearbeiderne føler seg forlatt og forrådt av regjeringen:

Ambulansesjåfører i vernedrakt

NORSK KVINNE: Den norske kvinnen som ble smittet av ebola under opphold i Sierra Leone, ankom tirsdag Ullevål sykehus i Oslo.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Helsearbeidere dør. En av våre venner ble infisert av en sprøyte, men får ikke hjelp. Regjeringen mener vi må bære alt ansvaret selv.

I Liberia har 200 helsearbeidere blitt smittet av Ebola. 92 er døde, ifølge tall fra Liberias helsedepartement.

Helsearbeiderne har manglet helt nødvendig beskyttelsesutstyr og jobbet under svært vanskelige forhold. Nå krever de risikotillegg og en god forsikringsordning. Hvis ikke kravene deres blir møtt innen fredag, starter de en gå-sakte-aksjon allerede fra mandag neste uke.

Dette skjer selv om representanten for Verdens helseorganisasjon i Liberia, Peter Graaf, har oppfordret helsearbeiderne til å ikke ødelegge for kampen mot Ebola.

Risikotillegg

Helt siden det første Ebola-utbruddet i mars, har helsearbeiderne i Liberia ropt på verneutstyr som hansker, klor og ordninger som gjør at de føler seg ivaretatt. Nå står de midt i en lønnskamp.

I forrige uke la regjeringen et tilbud på bordet. De tilbyr legene 5300 kroner i måneden i risikotillegg, mens sykepleiere og teknikerne på laboratoriene skal få 2800 kroner i måneden.

(Saken fortsetter under bildet)

HEALTH-EBOLA/ Health worker wearing protective equipment is disinfected outside the Island Clinic in Monrovia, where patients are treated for Ebola

DESINFISERES: En helsearbeider desinfiseres utenfor en kliknikk hvor ebola-smittede behandles i Monrovia i Liberia.

Foto: HANDOUT / Reuters

I tillegg vil familiene til helsearbeidere ved dødsfall få 30.000 kroner utbetalt. Tidligere fikk de en årslønn ved død, noe som er vesentlig mindre.

Tilleggene og forsikringen vil koste liberiske myndigheter 190 millioner kroner. Dette er penger de ikke har, men som skal delvis finansieres via Verdensbanken, i følge fungerende finansminister i Liberia, Amarah Konneh.

Helsearbeiderne er derimot ikke fornøyde med tilbudet. Liberias sykepleiere, hjelpepleiere og ambulansesjåfører er sinte fordi legene får dobbelt så mye i lønn som dem.

Helt siden det første utbruddet har helsearbeidernes krav vært 9700 kroner i måneden for legene og 7700 kroner for andre helsearbeidere. Selv om myndighetene nå møter dem et stykke på veien, synes de som jobber i fronten mot den dødbringende sykdommen at dette ikke er nok.

Verdens farligste jobb?

Alex Wiah gjør en av de farligste jobbene på en av ebola-klinikkene i Monrovia. Han har ansvaret for rengjøringen og fjerner både oppkast og urin etter pasientene. Det er nettopp gjennom slike kroppsvæsker ebola smitter. Wiah forteller til Buzzfeed at han ikke har fått lønn for de to ukene han jobbet i september.

Ebolautbrudd – Regjeringen har ikke empati med oss. En minister vil aldri finne seg i å ikke få betalt for jobben, men de bryr seg ikke om at helsearbeidere ikke får betalt.

For bare noen uker siden streiket helsearbeiderne på Liberias største sykehus fordi de ikke hadde fått betalt på to måneder. I Sierra Leone har også helsepersonell streiket på grunn av dårlige arbeidsforhold og lav lønn.

De lokale helsearbeiderne i Liberia er ikke mange, men de gjør en uvurderlig jobb. Hvis de går til aksjon mandag, kan det få fatale konsekvenser for ebola-pasienter i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt