Hopp til innhold

Tre nye smittede på ebola-senter hvor norsk kvinne ble smittet

I jakten på svaret på hvordan den norske kvinnelige hjelpearbeideren ble smittet av ebola, har Leger Uten Grenser stengt mottaket på klinikken hvor hun ble smittet. Tre nye ansatte er smittet.

Ebola-klinikk i Sierra Leone

EBOLAKLINIKK: Mottaket på ebolaklinikken til Leger uten grenser i Bo i Sierra Leone er stengt. Her fra et annet mottak.

Foto: Youssouf Bah / Ap

Det bekrefter i Leger uten grenser Norge overfor NRK. De tre smittede er lokalt ansatte på sykehuset i Bo i Sierra Leone, hvor den norske helsearbeideren ble smittet.

– Vi har nå stengt mottaket vårt på klinikken der smitten fant sted, sier generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn.

LES OGSÅ: Ebolasmittet sykepleier: – Jeg fulgte rutinene

Det betyr at de ikke vil ta i mot nye pasienter, men de som allerede er der vil fortsatt få behandling.

Stengt til de finner svaret

Et undersøkelsesteam saumfarer nå mottaket på ebolaklinikken i byen Bo i Sierra Leone, for å komme nærmere svaret på hvordan en norsk kvinnelig hjelpearbeider pådro seg det fryktede viruset. Dette er bakgrunnen for at mottaket stenges, og det skjer på ubestemt tid.

Anne-Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grenser

MÅ FINNE SVAR: Generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger uten grenser er opptatt av at undersøkelsesteamet får mest mulig spillerom til å finne årsaken til smitten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det vil sannsynligvis forbli stengt inntil de kommer nærmere å forstå hvordan dette skjedde, sier Kaltenborn til NRK.

Beskyttelsesdraktene helsepersonellet bruker har blitt trukket frem som en mulig smittekilde, fordi disse skiftes ut flere ganger daglig i heten i de rammede landene. Siden draktene ofte vil ha hatt kontakt med smittede, er det kritisk viktig at alle prosedyrer blir fulgt, men terskelen for smitte ved en liten glipp er desto høyere.

Men Kaltenborn understreker at man ikke har låst seg til denne teorien. Alle muligheter holdes fortsatt åpne.

– Ved uønskede hendelser kartlegger vi alle muligheter, og vi vet, gjennom syv mdrift av ebolabehandingssenter i Vest-Afrika, at draktene er veldig gode, og rutinene likeså, sier hun.

Kvinnen som er smittet ligger nå i høysmitteisolat på Oslo universitetssykehus (OUS). Via Leger uten grenser har sykehuset formidlet den foreløpig første uttalelsen direkte fra kvinnen.

– For meg og min familie er pasientbehandlingen det viktigste. Jeg ber derfor om at anonymiteten opprettholdes, og at jeg og min familie får fred og ro, sier hun.

Til VG, via sin arbeidsgiver, uttrykker hun takknemlighet over behandlingen hun får.

– Som pasient ved Oslo universitetssykehus får jeg den best mulige behandling. Det er jeg takknemlig for, sier hun.

Internasjonalt telefonmøte

Isolatposten OUS

BEHANDLES: Kvinnen som er smittet med ebola, ligger nå på høyisolatposten ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Oslo universitetssykehus/Anders Bayer

Onsdag deltok sykehusets behandlingsansvarlige og avdelingsleder Dag Kvale ved infeksjonsmedisinsk avdeling i et internasjonalt telefonmøte om ebola.

I møtet deltok legekollegaer fra både USA og andre europeiske land som akkurat nå har ebolapasienter til behandling.

– I møtet fikk vi etablert en god dialog om erfaringer med individuelle sykdomsforløp og om alternative medisiner for ebola som kan bli aktuelle å prøve ut. Denne type utveksling er svært nyttig og dialogen vil fortsette i oppfølgingsmøter, sier Kvale i en pressemelding fra OUS.

Fra smitten var et faktum til den smittede kvinnen landet på Gardermoen, gikk det 40 timer. At den medisinske evakueringen gikk så pass bra, er et viktig signal tilbake til hjelpearbeiderne som befinner seg i de hardt rammede områdene i Vest-Afrika. Stemningen der betegnes av hjelpearbeiderne selv som «veldig konsentrert».

– De har hele tiden vært veldig klar over at her er det stor smittefare. Stemningen har også vært preget av alvoret, at man opplever store lidelser omkring seg, og mange pasienter som ikke klarer seg. Det har også vært frustrasjon over ikke å kunne møte alle behov, fordi kapasiteten har vært for liten, og man har til tider følt seg alene.