NRK Meny
Normal

8.000 oppholder seg ulovlig i Norge

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) befinner det seg mellom 6.000 og 8.000 personer her i landet med endelig avslag på sine asylsøknader.

Utbrente ruiner ved Lier ventemottak

Utbrente ruiner ved Lier ventemottak.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Det er PU som har ansvaret for at denne gruppen reiser og så langt i år er 3.000 sendt ut, men arbeidet er svært vanskelig. Iran nekter å ta dem i mot.

Somalia og Eritrea makter ikke bekrefte identiteten deres. Mange gir gale opplysninger. Derfor lever tusenvis illegalt i Norge, skriver Aftenposten.

De om lag 250 beboerne på de to statlige ventemottakene som nå er rasert, utgjør bare 5 prosent av alle dem som står for tur til å bli returnert, ved tvang eller særskilte frivillige ordninger. Men mange blir likevel i årevis.

Bor på mottak i årevis

25 av beboerne på Lier ventet på retur i over to år. Flere har vært der siden mottaket åpnet i 2006.

PU gir følgende forklaring på hvorfor retur kan ta så lang tid:
Politiet må vite hvor personen oppholder seg. Identiteten må være dokumentert, og bekreftet av hjemlandet og hjemlandet må godta tvangsretur. I tillegg oppgir mange falsk nasjonalitet.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har som mål at 6.000 med ulovlig opphold skal ut av landet i år. Han er halvveis til målet med 3.000 tvangsreturer så langt i år. 600 er reist frivillig gjennom særskilte ordninger. Et ukjent antall har dratt på egen hånd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger