Hopp til innhold

8 av 10 vil vite hvor klærne våre produseres

Og nordmenn vil betale mer for å hjelpe tekstilarbeidere, ifølge en ny undersøkelse.

Syersker på en fabrikk i Dhaka, Bangladesh

ÅPENHET: Nordmenn vil vite om det er en tekstilarbeider som denne kvinnen på en fabrikk i Dhaka, Bangladesh, som lager klærne våre.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Vet du hvor t-skjorten du har på deg er laget? Åtte av ti nordmenn vil at kleskjeder skal tvinges til å fortelle deg hvor den, og alle de andre klærne dine produseres. Det viser en ny undersøkelse utført av InFact Norge for Framtiden i vår hender.

På spørsmålet «bør klesselskapene pålegges å si hvor de produserer klær, eller er det ok å nekte innsyn?», svarte 80,5 prosent at de ville ha åpenhet fra selskapene. Kun 7,3 prosent svarte at selskapene skal kunne nekte innsyn, mens 12,2 prosent svarte vet ikke.

– Det betyr at folk ikke stoler på merkingen av klærne, og at de ikke er fornøyde. De vil ha mer informasjon enn det selskapene gir, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender til NRK.

Forskjell på ord og handling

Ifølge undersøkelsen vil også 72 prosent av nordmenn betale mer for klær hvis det betyr at tekstilarbeiderne som lager dem får bedre lønn- og arbeidsforhold. Denne delen av undersøkelsen ble først omtalt i Vårt Land i dag.

Det nederlandske selskapet Mud Jeans, som har vært i Skandinavia siden 2014, sier de kun bruker bomull fra bønder som får rettferdig lønn, og hvor det stilles krav til miljøvennlig produksjon. Men det er ikke lett å drive etisk handel, sier Mike Dongelmans, daglig leder i Mud Jeans Skandinavia til NRK:

– Det er en tung industri vi strever mot. Våre klær koster mer enn andre produsenters. Det er én ting å si noe i en undersøkelse, en annen ting er hva du gjør nå du handler. I kjøpsøyeblikket er det mange som tenker mer på lommeboka.

Vil ha ny lov

Et forslag om å utrede en ny etikklov som skal lovfeste krav om åpenhet rundt produksjon av blant annet klær skal behandles i Stortinget 13. juni.

Dongelmans sier bransjen den siste tiden selv har tatt mer initiativ til etiske løsninger, men at spesielt blant de store selskapene tar endringer tid. Han støtter en ny lov, til en viss grad:

Arild Hermstad er leder i Framtiden i våre hender

PRESS: Uten press på produsenter stopper den positive utviklingen innenfor etisk handel opp, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Vi er 100 prosent for åpenhet rundt produksjon. Men dersom det skulle kommet en lovendring, må en også tenke på de store, tunge prosessene innad i bransjen. Man får gjort en del med litt press på den ene siden, og velvilje på den andre siden, sier han.

Fremtiden i våre hender mener krav om åpenhet er et viktig tiltak, som gjør det lettere å stille produsenter til ansvar. Men forbrukerne har også et ansvar:

– Som forbrukere må vi stille kritiske spørsmål og engasjere oss. Det er først og fremst slik vi kan utgjøre en direkte forskjell, sier Hermstad.

AKTUELT NÅ