Hopp til innhold

En billig T-skjortes vei fra Bangladesh til butikken i Norge

På et tilbudsstativ på Cubus henger det en svart T-skjorte til 55 kroner. Det eneste vi vet om plagget er at det er «made in Bangladesh». NRK Ukeslutt har forsøkt å nøste opp i T-skjortens historie. Hvem har laget den og hvordan har de det på jobb?

Billigplagg importert fra Bangladesh

Cubus valgte å gi ut informasjon om hvor T-skjorten kom fra. Lenger ned i saken kan du klikke deg inn i NRKs kart og se ferden fra fabrikken, via konteinerhavna i Bangladesh sjøveien til Oslo og til slutt til butikken på Oslo City.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK / Bing maps

T-skjorte fra Cubus – made in Bangladesh

Cubus-skjorten har en merkelapp med påskriften «made in Bangladesh», og Ukeslutt har forsøkt å finne ut hva det innebærer.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Mange har fått feriepenger, det er fint vær og klærne er billige. 55 kroner koster T-skjorten som NRK kjøper med seg fra stativet på Cubus.

Hør NRK Ukeslutt fra klokken 12.30 på P1 og P2

På veien ut av kjøpesenteret Oslo City spør vi forbipasserende shoppere om de pleier å tenke på hvor klærne kommer fra og hvem som lager dem:

«Jeg får dårlig samvittighet når jeg tenker over det, så nei», svarer én.

«Nei, det gjør jeg ikke», sier en annen.

«Ja noen ganger. Det er litt jævlig å tenke på at disse småungene skal lage klær og sitte på en fabrikk i mange timer og sy», innrømmer en tredje.

Her ble T-skjorten laget

Det siste året har norske og internasjonale klesgiganter vært under et stort press etter avsløringer om forferdelige arbeidsforhold for tekstilarbeidere i Asia, og særlig i Bangladesh.

24. april døde over 1100 tekstilarbeidere i Dahka i Bangladesh etter at fabrikken i en ni etasjer høy bygning kollapset. Gatene ble fylt av demonstranter etter de forferdelige scenene i ruinene. Letearbeidet pågikk lenge og dødstallene bare steg og steg. Likevel ble det funnet noen overlevende, blant annet Reshma. Reshma var kvinnen som nesten helt uvirkelig ble funnet i live og uten store skader etter 17 dager.

Bangladesh

VIDEO: Her kan redningsmannskapene hente ut kvinnen som ble funnet i en sprekk mellom en stolpe og en bærebjelke i kjelleren av den åtte etasjer høye bygningen etter 17 dager.

Etter noen dager med venting på svar fra Cubus og egen research, har NRK svaret på hvor T-skjorten på tilbudsstativet så dagens lys, og hvordan den fant veien til norske butikker:

  • Den er produsert på fabrikken N.R Knit i Narayanganj-distriktet i Bangladesh, gjennom agenten Hellenic
  • Fraktet av leverandøren til havnen i Chittagong, ca. 250 kilometer sørøst for fabrikken
  • Pakket i konteiner og fraktet med båt til havnen i Oslo
  • Fraktet med lastebil et av Cubus sine varelager på Østlandet
  • Levert fra lager til butikk

Zoom inn i kartet og se t-skjortens ferd i fugleperspektiv, eller klikk på markørene for viktige steg på reisen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «T-skjorte» i nytt vindu

– Nektes dobesøk

Simon Stranger

Simon Stranger har skrevet bok om forholdene ved tekstilfabrikker i Bangladesh, og kan fortelle om strenge vilkår for arbeiderne.

Foto: Axel Wilhelm Due / NRK
Catharina Jacobsen

Catharina Jacobsen importerer selv varer fra Bangladesh, og har vært mye i landet.

Foto: Axel Wilhelm Due / NRK

Simon Stranger er forfatter og har skrevet boka «Verdensredderne» som handler om tekstilindustrien i Bangladesh. Om unge jenter som jobber 12 timer om dagen 7 dager i uka til to kroner dagen og om fabrikker som brenner ned.

– Det er også ganske vanlig at man ikke har lov til å gå på do utenom fastsatte pauser. På noen fabrikker er det gittere i arbeidsrommet som gjør at du ikke kan forlate rommet utenom regulerte pauser. Det er jo ekstra farlig dersom det skjer en ulykke – folk kommer seg ikke ut.

Catharina Jacobsen importerer skiseler i naturfibermaterialet jute fra Dhaka i Bangladesh. Hun vet godt hvordan billige klær lages der.

– Det sitter fortrinnsvis unge jenter og jobber på enorme fabrikker. De jobber som regel 12 timer hver dag, ofte sju dager i uka til en altfor dårlig lønn – ofte en lønn de ikke kan leve av, sier Jacobsen.

Ifølge Cubus er ikke dette tilfellet for de som har laget den svarte T-skjorten til 55 kroner som NRK har lagt under lupen.

Tilbakeviser slavearbeid

Cubus er underlagt Varner-gruppen, som også har Carlings, BikBok og Dressmann blant sine 12 butikkjeder.NRK har bedt om et intervju, men det ønsker de ikke.

Kleskjeden tilbakeviser i en e-post på det sterkeste påstandene om helsefarlige arbeidsforhold og lønn det ikke går an å leve av. De skriver at de stiller strenge krav til sine produsenter.

Blant annet krever Varner-gruppen at de ansatte får lovbestemt minstelønn som skal dekke daglige behov og noe sparing. Det skal være 8-timers arbeidsdager og 6 dagers uke.

I tillegg har Cubus og Varner-gruppen, sammen med organisasjonen «Initiativ for etisk handel» (IEH) , laget etiske retningslinjer som skal sikre at alle som er involvert i produksjon skal ha rett til trygge og gode arbeidsforhold i henhold til menneskerettigheter, lover og regler.

Cubus: – Bransjen har fortsatt en vei å gå

«Utfordringer knyttet til lønnsnivå er en problemstilling som mange bransjer med produksjon i lavkostland møter. Dette er noe vi ser spesielt i India og Bangladesh, skriver Annabelle Lefébure-Henriksen, lederen for CSR-avdelingen i Varner-gruppen (Corporate social responsability) til NRK.

Hun forteller at de nå har satt i gang en kartlegging av lønningene i disse landene, men at bransjen har store utfordringer når det gjelder tekstilarbeidernes betaling.

«(..) Å løfte lønnsnivået i et land er ikke noe man kan gjøre alene. Bransjen har fortsatt en vei å gå, vi er ikke i mål; å jobbe med forbedringer krever en langsiktig tankegang og flerpartisamarbeid», står det videre.

Les også: Våre billige klær koster andre dyrt

– Ingen grunn til å ha god samvittighet

Carin Leffler med Cubus-skjorte fra Bangladesh

Carin Leffler i Framtiden i våre hender synes det er bra med åpenhet, men mener mye fortsatt kan forbedres i produksjonskjeden.

Foto: Axel Wilhelm Due / NRK

Carina Leffler er fagrådgiver i Framtiden i våre hender. Hun roser Cubus og Varner-gruppen for åpenhet:

– Vi synes det er veldig veldig bra at de har gått ut med sine fullstendige leverandørlister.

Men selv om tekstilarbeiderne som har laget den billige T-skjorten fra Cubus har relativt greie arbeidsforhold, kan man ikke uten videre kle seg i den med god samvittighet, ifølge Leffler.

– Denne T-skjorten har en forhistorie før den havner på fabrikken også. Den er produsert av bomull, og på bomullsmarkene i Usbekistan eller i India, er det ingen dans på roser. Sannsynligvis er arbeidsforholdene minst like krevende og lønningene utgjør kanskje bare en brøkdel av det tekstilarbeiderne tjener, sier fagrådgiveren.

SISTE NYTT

Siste nytt