Hopp til innhold

270 nye smittede i Norge: – Tydelig at vi må gjøre endringer

Det siste døgnet er 270 blitt registrert smittet. – Det er mye å hente på bedret etterlevelse i befolkningen, sier Nakstad til NRK.

Pressekonferanse om korona

HØYE SMITTETALL: Assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet sier det er tydelig vi må gjøre endringer. Natt til fredag ble det registrert 270 nye smittede.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det var ved midnatt natt til fredag registrert 17.233 koronasmittede personer i Norge.

Det er en økning på 270 meldte tilfeller siste døgn. Det er også 78 flere enn dagen før og 86 flere enn til samme tid forrige uke.

Dermed nærmer vi oss nivået fra mars når det gjelder registrerte smittede. Da hadde Norge på det meste mellom 200 og 300 daglige smittetilfeller, med en topp 24. mars med 313 registrerte smittetilfeller.

Samtidig har testkapasiteten til Norge økt siden mars. Til sammen er mer enn 1,54 millioner personer blitt testet for koronavirus i Norge.

– Det er tydelig at vi må gjøre endringer for å lykkes med å fortsatt ha kontroll på pandemien i Norge. Først og fremst må vi sørge for at etterlevelsen av de nåværende rådene og tiltakene styrkes. Det er for mange eksempler på at smittevernet glipper i praksis, og vi må jobbe mer målrettet mot miljøer og situasjoner der vi vet smitterisikoen er størst, sier Espen Nakstad i Helsedirektoratet til NRK.

Situasjonen kan ikke sammenlignes med mars

Han sier at man ikke fanget opp like mange tilfeller i mars som man gjør nå, men at tallene likevel er foruroligende.

– Vi vurderer også selvsagt løpende andre tiltak som kan bli aktuelle der smitten er størst, legger han til.

Nakstad kan ikke si mer om hvilke tiltak som kan være aktuelle:

Preben Aavitsland

IKKE NY BØLGE: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Han sier situasjonen som er nå ikke kan sammenlignes med mars.

Foto: Tor Erik Schrøder

– Det er mye å hente på bedret etterlevelse både i befolkningen generelt, og i de miljøene der smitten er størst, for eksempel på arbeidsplasser der arbeidsreisende reiser inn og ut av landet, sier Nakstad.

Han har tidligere uttrykt bekymring for smitten blant utenlandsarbeidere som er i Norge på korte arbeidskontrakter.

Til NRK utdyper Nakstad:

– Det går jo på sånne ting som å faktisk praktisere tilsyn og oppfølging av dem som får unntak fra karantene. Det gjelder for eksempel arbeidsreisende som kommer til Norge som får lov til å jobbe etter en negativ test, men som skal følges opp med smitteverntiltak utover det, sier Nakstad.

Den siste uken er det totalt meldt om 962 nye koronatilfeller i Norge, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier man ikke kan sammenligne situasjonen som er nå med situasjonen i mars.

Høyeste tall i Oslo på to uker

– For i mars så påviste jo vi en veldig liten andel av tilfellene, så vi regner med at i mars og april så var det flere tusen som ble smitta, men nå så finner vi omtrent halvparten av tilfellene. Så vi har en mye bedre oversikt nå, sier Aavitsland.

Bare i Oslo er det registrert 79 nye smittede det siste døgnet, viser ferske tall fra kommunen. Det er det høyeste tallet på over to uker.

De siste to ukene er 662 registrert smittet i hovedstaden. Aavitsland sa torsdag at han er bekymret for at de store byene skal miste kontrollen over viruset.

Fredag sier han til NRK at man må se over lengre tid hvordan situasjonen utvikler seg i Oslo.

– Det klart at i Oslo så krever det veldig stor innsats fortsatt. Tallene i Oslo har gått litt opp og ned, så vi får se over et lengre perspektiv hvilken vei det går i Oslo, sier Aavitsland.

Det er meldt om flere regionale smitteutbrudd den siste tiden. Elever ved tre videregående skoler på Hedmarken er satt i karantene etter mistanke om koronasmitte. Hamar katedralskole er stengt i dag.

Hamar Katedralskole, Katta

STENGT: Hamar Katedralskole er stengt etter at elever ved videregående skole i Hedmarken ble satt i karantene.

Foto: Mette Finborud Børresen

Flere lokale smitteutbrudd

I Gjøvik er det nå over 300 i karantene og omsorgssentre er stengt for besøkende, etter et smitteutbrudd i kommunen.

Fredag bekrefter kommuneoverlege Siri Fuglum Berg overfor NRK at enda en person er bekreftet smittet i Gjøvik. Det totale tallet på smittede i kommunen er dermed 17.

I Trondheim er nå 220 studenter ved NTNU satt i karantene, etter at to studenter ved fakultet for medisin og helsevitenskap fikk påvist covid-19. Fra før sitter 1000 personer i karantene i byen.

Helse nord er dessuten nå i gul beredskap og Folkehelseinstituttet har sendt et av sine smittesporingsteam for å bistå i Hammerfest, på grunn av økende smitte i Hammerfest og Tromsø.

19 ansatte er smittet og 120 er i karantene ved Finnmarkssykehuset, melder sykehuset fredag. Totalt er 29 smittet i Hammerfest.

I tillegg melder Hallingdølen at Gol kommune har satt inn krisestab og innført en rekke tiltak etter at fem nye tilfeller av koronasmitte er registrert. 145 er i karantene.

Ikke en ny smittebølge

Aavitsland er tydelig på at Norge ikke befinner seg i en ny smittebølge:

– Vi vil ikke kalle det noen ny bølge nå, en ny bølge er det de har nede i Europa. I Norge er vi ikke der i det hele tatt, og vi har ikke tenkt å komme dit heller. Men, vi blir nødt til å se litt framover og være beredt på at det kan gå gal vei, og da må vi tenke over hva vi da skal gjøre, sier Aavitsland.

44 koronapasienter var innlagt på sykehus torsdag. Det er åtte flere enn dagen før, og det høyeste tallet siden 22. mai.

Fire personer i Norge får nå respiratorbehandling, alle på Oslo universitetssykehus. 26. juni var sist det var så mange som fikk intensivbehandling.

FHI har registrert 279 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars.

Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år, og 52 prosent av de døde er menn. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de koronasmittede har dødd av eller med covid-19.

AKTUELT NÅ