Den hemmelige klinikken

I ti år har papirløse i Sverige hatt en hemmelig klinikk å dra til dersom de trenger legehjelp. Nå vil norske hjelpeorganisasjoner lage et lignende helsesenter i Oslo. Men det er ikke helt uproblematisk.

Legemottak for "papirløse" flyktninger
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET

Hør radiodokumentaren: Den hemmelige klinikken

Av Caroline Rugeldal

Bør mennesker som ikke har rett til å være i Norge, ha rett til helsehjelp som deg og meg?

Les mer: Rapport fra skyggelandet

Les mer: Har ingen flyktning-oversikt

Dokumentaren ”Den hemmelige klinikken” gir et innblikk i det hektiske livet på det hemmelige svenske helsesenteret Rosengrenska. Der tar et frivillig nettverk av helsepersonell hver onsdag imot ”gjømde”. Både i Sverige og Norge har det skapt politisk debatt om hvorvidt man skal gi syke papirløse hjelp, utover akutt hjelp.

Opprettholder skyggelandet?

Et av argumentene mot hemmelige klinikker for papirløse er at vi da bidrar til å opprettholde ”skyggelandet” der papirløse kan leve illegalt i årevis. Men Anne Sjögren, sykepleier ved Rosengrenska Røde Korset er uenig.

Anne Sjögren
Foto: privat


-Mennesker forlater ikke sitt liv i hjemlandet bare fordi de kanskje får et helsetilbud i et annet land. Det skal veldig tunge grunner til før man bryter opp og flykter til et annet sted. Og vårt helsetilbud er ikke det avgjørende”, sier Anne Sjögren, sykepleier ved Rosengrenska Røde Korset.


Reporter Caroline Rugeldal har møtt svenske og norske papirløse og deres hjelpere, som forsøker å gi humanitær hjelp selv om pasientene er ulovlige i landet.


”Den hemmelige klinikken”
- en radiodokumentar om gode hjelpere og papirløse flyktninger

av Caroline Rugeldal. Konsulent: Gyrid Listuen. Teknisk regi: Geir Hauger.


NRK P2:

  • Lørdag 4. april kl.10.03 og
  • Søndag 5. april kl. 21.03

Kulturstrøm

  • Unikt gullfunn i Bergen

    Arkeologer har gjort et spesielt gullfunn på Espeland i Arna før helgen. Under arbeidet med ny E16 ble det funnet en stor gullgjenstand på 156 gram som viser seg å være fra eldre jernalder (mellom 200-400 e.Kr).

    Gullringer avbildet med blå bakgrunn
    Foto: Universitetet i Bergen