Hopp til innhold

4000 fikk ikke bli norske i fjor

Over 4000 mennesker fikk i fjor avslag på sine søknader om å bli norske statsborgere. UDI krever å få vite hvem du er før du får bli nordmann.

Video 4000 fikk avslag på søknad om statsborgerskap

SE VIDEO: 4000 fikk avslag på søknad om statsborgerskap i 2010.

Avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI

– Usikkerhet om søkere har oppgitt riktig identitet er den viktigste grunnen avslag på søknad om å bli statsborger, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i UDI.

Foto: NRK

Flere steder i landet arrangeres det seremonier der nye statsborgere i Norge avlegger troskapseden til landet. Men ikke alle slipper gjennom nåløyet:

Rundt 30 prosent av alle som søkte om norsk statsborgerskap i fjor fikk avslag.

– Den viktigste grunnen til at vi avslår søknader, er at de ikke klarer å legge frem et nasjonalitetspass, og at det er uklarhet rundt identiteten til den som søker, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Må ha gyldig pass

Det er ulike årsaker til at det er uklarhet rundt identiteten.

– Vi har eksempler på søkere som oppgir flere identiteter, søkere som opptrer med falske dokumenter, og søkere som ikke klarer å legge frem noen dokumentasjon på identiteten, forteller Sjøholt.

– Det er et klart krav i regelverket at man skal legge frem et gyldig pass for å få norsk statsborgerskap, legger han til.

Skjerpet krav

Identiteten til asylsøkere sjekkes ved fingeravtrykk.

Kravet om å dokumentere hvem du er ble skjerpet i 2006. Dette er trolig noe av grunnen til at et økende antall søkere får avslag på søknaden om statsborgerskap.

Test av fingeravtrykk i forbindelse med asylsøknad

Identiteten til asylsøkere sjekkes ved fingeravtrykk.

Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger