Rapport fra skyggelandet

Du treffer dem oftere enn du tror- de papirløse flyktningene. På trikken, på bussen, i byens gater. Mange av dem var en gang helt vanlige mennesker som fikk problemer i hjemlandet og som reiste hit for å søke asyl. Nå går de rundt i gatene som fredløse skygger.

Illustrasjonsbilde
Foto: Janne Kjellberg / NRK

Hør radiodokumentaren: Rapport fra skyggelandet

Av Janne Kjellberg.

Ifølge Statistisk sentralbyra lever 18 000 mennesker uten lovlig opphold her i landet. Vi har møtt noen av dem.

Les mer: Har ingen flyktning-oversikt

Les mer: Politikerne har sviktet MUF-erne
Les mer: Ny sjanse for MUF-erne

Saif

Saif har et uskyldig, barnlig smil. Den mørke huden og de hippe klærne får ham til å ligne en reklamemodell for Benetton. Han er en av flere tusen ulovlige flyktninger i Norge. Eller var, er det kanskje riktigere å si….
Da Saif kom til Norge var han fremdeles et barn. Han flyktet fra Sudan fordi han var redd for å bli sendt ut som soldat i borgerkrigen. Men Saif fikk avslag på sin asylsøknad.
Han har levd mange år som ulovlig flyktning i Norge. Han har jobbet svart og bodd hos kamerater og har klamret seg til håpet om at en dag ville alt løse seg. Men en dag orker han ikke mer.

Kindi

Kindi er i 40-årene. Han er liten og tynn og har trukket hetten på vindjakken godt over hodet. Han er tidligere asylsøker fra Etiopia, men lever nå ulovlig i Norge. Han overlever ved å jobbe i oppvasken på en resturant i Oslo. Han jobber lange dager, seks dager i uka. Han stiller opp når det passer arbeidsgiveren og tør ikke si nei av frykt for å miste jobben. Han har ingen papirer - og ingen rettigheter. Offisielt sett finnes han ikke i det norske samfunnet, og for de fleste av oss er han usynlig. Men for Kindi er skyggetilværelsen her likevel mye bedre enn alternativet; å dra tilbake dit han kom fra for å bli arrestert- eller drept.


”Rapport fra skyggelandet” er laget av Janne Kjellberg.
Det er det første av to radiodokumentarer som tar for seg papirløse flyktninger og deres situasjon i Norge.

”Den hemmelige klinikken”- en dokumentar om gode hjelpere og ulovlige flyktninger av Carloline Rugeldal sendes neste uke. I Sverige har papirløse i 10 år hatt en hemmelig klinikk å dra til, og nå vil norske hjelpeorganisasjoner lage et lignende helsesenter i Oslo. Radiodokumentaren har møtt både syke papirløse og deres gode hjelpere som forsøker å gi humanitær hjelp selv om pasientene er ulovlige i landet.

Teknisk regi: Hilde Tosterud
Konsulent: Lars-Helge Myklebust


NRK P2:
• Lørdag 28. Mars kl 10:03 og
• Søndag 29. Mars kl 21.03

Kulturstrøm

 • Fransk komponist drept av bjørn

  Julien Gauthier (44), huskomponist hos Orchestre de Bretagne, søkte inspirasjon til en ny symfoni i villmarka i Canada da han ble angrepet og drept av en Grizzlybjørn, melder Le Parisien. Gauthier var kjent for å bruke naturlyder i musikken sin.

 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.