Hopp til innhold

Forsvaret setter inn advokatskyts mot NAV

Forsvaret mener Navs saksbehandlingstid for soldatveteraner er så lang at de må få dekket advokatbistand.

John Inge Øglænd

John Inge Øglænd i Forsvaret sier de er opptatt av at krigsskadde veteraner skal få den hjelpen de trenger.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Soldater som skades på oppdrag i utlandet må få dekket advokatutgiftene i møte med det offentlige, sier talsmann for forsvarssjefen, John Inge Øgland.

– Vi insisterer på at soldatene skal ha advokatbistand. Det offentlige systemet kan være komplisert for en lekmann å forstå, og regelverket vanskelig å navigere seg fram i. Derfor mener vi de må få hjelp fra en ekspert for å få det de har krav på, sier Øglænd til NRK.no.

VG skrev i går at minst 11 alvorlig skadde Afghanistan-soldater har måttet hyre advokat for å få hjelp i spørsmålet om erstatning.

Forsvaret måtte svare på hvorfor disse soldatene har måttet kjempe for å få hjelp i hverdagen, men i dag sier Øglænd at Forsvaret hjelper soldater så de skal unngå å stange hodet i veggen i det offentlige helsesystemet.

– For lang behandlingstid

Øglænd sier den lange behandlingstiden i Nav-systemet er noe av bakgrunnen for at de mener Nav bør gi soldatene advokatbistand i prosessen.

– Vi har erfaring med at behandlingen av disse sakene tar lengre tid enn vi synes de skal, sier Øglænd.

Han mener også at det offentlige bør bestrebe seg på å behandle hvert tilfelle individuelt og ikke som en gruppe.

– Men i rettferdighetens navn har både Nav og Statens pensjonskasse jobbet hardt for å heve kompetansen på dette området, sier Øglænd.

– Systemet jobbet mot meg

NRK har snakket med flere soldater som forteller at de blir stående å stange i systemet i påvente av erstatning.

Veteran Kjetil Bragstad (23) mistet det ene beinet etter at han ble utsatt for en veibombe i Afghanistan 8. november 2007. Kameraten Kristoffer Sørli Jørgensen døde i angrepet.

– Det virker som om systemet jobber mot meg i stedet for sammen med meg, sier Bragstad til NRK.no.

– Jeg måtte flere ganger referere til lovverket, der det står svart på hvitt hva jeg har krav på, for at saksbehandlerne skulle være klar over hvilke rettigheter jeg hadde. Men selv da var det fremdeles vanskelig å få gjennom de tingene jeg har krav på. Det synes jeg er helt forkastelig.

Bragstad ble dermed anbefalt å søke hjelp hos advokat.

– Advokaten kunne tale på mine vegne og fremheve de rettighetene jeg har. Kampen for å få attføring og erstatning har vært en lang kamp som har krevd mye av meg personlig, sier han.

Kjempet i tre år

Hallgeir Mikalsen (51) ble skutt under et rutineoppdrag i en landsby nord for Kabul i mai 2003. En av kulene gikk gjennom hans høyre lunge, som klappet sammen. Mikalsen ble livstruende såret.

– Jeg er i dag 97 prosent invalid, men delvis arbeidsfør. Jeg har et smertehelvete ennå, og det vil jeg alltid ha, sier han til NRK.no.

Han forteller at han også måtte kjempe i nær tre år da Navs leger skulle vurdere om det var snakk om medisinsk nedsatt arbeidsevne og hvilken invaliditetsgrad de skulle sette på ham.

– Jeg hadde uttalelser fra psykolog, kirurger, smerteklinikker og så videre, men jeg opplevde at Navs leger overprøvde dem. Til slutt måtte jeg sette advokat på saken, fordi den tappet så mye krefter, sier Mikalsen.

John Inge Øglænd i Forsvaret kan ikke kommentere de to enkeltsakene, men sier:

– Det er viktig for oss at soldatene får det de har krav på.

– Hva synes du om at disse soldatene føler at de må kjempe en ny kamp når de kommer hjem?

– Vi synes det er fryktelig leit at noen opplever det sånn, sier Øglænd.

NAV innrømmer at de ikke har gitt denne gruppa god nok hjelp, men jobber nå med å bedre tjenestetilbudet for personer som har deltatt i internasjonale operasjoner.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger