– Vil levere tilbake medaljen

Nina Bjørnevik er i dag 100 prosent ufør etter at hun ble skadet i tjeneste i Afghanistan. Likevel sto hun ikke oppført i Forsvarets skade-register. – Jeg har aldri fått noen hjelp fra Forsvaret, sier hun.

Nina Bjørnevik i Afghanistan

Nina Bjørnevik (t.v.), her sammen med hennes sjef i Afghanistan, oberstløytnant Per Kristensen, tjenestegjorde i Afghanistan i 2003, da hun pådro seg en ryggskade.

Foto: Privat

– Medaljen min vil jeg levere tilbake, den er ikke verdt noe. Den var bare falsk. Alt snakket om «én for alle, alle for én» betyr ingenting når det virkelig gjelder, sier Bjørnevik til NRK.no.

Hun tjenestegjorde som vognfører i Afghanistan i 2003. En eksplosjon i Kabul forandret livet til den da 36 år gamle kvinnen.

– Fikk ingen hjelp av Forsvaret overhodet

Nina Bjørnevik

Nina Bjørnevik er i dag 100 prosent ufør og sliter fremdeles med smerter.

Foto: Magnus Stokka

– Jeg var i leiren og holdt på å klargjøre bilen min. Jeg bar ut en tung kasse og skulle lempe den opp i bagasjerommet. Da skjedde det en kraftig eksplosjon. Jeg rykket til og fikk en kraftig vridning i ryggen, forteller Bjørnevik.

– Fra den dagen gikk jeg krokbøyd med store smerter, og fra den dagen begynte min tunge, ensomme kamp.

Skaden gjorde at Bjørnevik ikke kunne jobbe, og hjemme i Norge ventet timer med spesialister, fysioterapeuter og kiropraktorer. Hun tok kontakt med Forsvaret for å spørre om hjelp.

– Jeg visste ikke hvilke rettigheter jeg hadde. Jeg ringte Forsvaret flere ganger for å spørre om de kunne hjelpe meg med noen ytelser i og med at jeg måtte gå til omfattende behandling. Da fikk jeg bare til svar at de ikke hadde noen avdeling for skadede soldater, sier Bjørnevik.

– Ingen fra Forsvaret har tatt kontakt med meg, og jeg ikke fått noen hjelp overhodet. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at jeg skulle måtte kjempe alene. Det har vært fryktelig vondt.

– Et nytt slag at jeg ikke sto i skade-registeret

I dag avslørte VG at Forsvaret selv ikke har oversikt over hvor mange norske soldater som er skadet i Afghanistan.

Forsvaret har frem til i dag operert med en oversikt som viser at 32 norske soldater er såret i strid i Afghanistan. Kun to av dem er oppført som alvorlig skadet.

Men tall VG har samlet inn, sier at det reelle tallet på sårede er minst 48 soldater. Minst 13 av dem skal være alvorlig skadet. Av de skadede soldatene som ikke står oppført på listen over alvorlig skadede, er tre soldater som er hedret med forsvarsmedaljen for personell som er såret i strid.

Forsvarets oversikt inneholder kun soldater som er såret i direkte skuddveksling og kamp med fienden.

– Når man er i et livsfarlig land som Afghanistan, må en skade være en skade. Da må den telle selv om den ikke skjedde i direkte strid, sier Bjørnevik.

Hun ble sjokkert da hun fikk vite at hun ikke er registrert i Forsvaret som skadet.

– Det var et nytt sjokk og et nytt slag. Jeg er kjempeskuffet og føler at jeg ikke eksisterer for Forsvaret i det hele tatt, sier Bjørnevik.

– Jeg er jo ikke viktig for dem nå som de ikke kan dra nytte av meg lenger. Det er dette et tydelig bevis på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grete Faremo i Afghanistan

Forsvarsminister Grete Faremo besøkte Afghanistan 17. mai i fjor, med både journalister og sikkerhetsfolk i følget.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

100 prosent ufør

Nina Bjørnevik er i dag 100 prosent ufør, noe hun selv betegner som «bittert» og «vondt».

I 2009 vant hun en knusende seier over staten i rettssystemet, etter at Statens Pensjonskasse nektet å godkjenne ryggskaden hennes som yrkesskade.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) har i dag sagt at hun ikke er fornøyd med å ikke ha kontroll på hvor mange som er skadet i Afghanistan i tjeneste for Norge. Bjørnevik forventer imidlertid ingen beklagelse fra Forsvaret nå.

– Etter så mange år, forventer jeg ingenting fra Forsvaret. Det er bare store løfter og tomme ord, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger