Hopp til innhold

- Jeg tror det var verre enn et mareritt

Helge Lund har opplevd sin tøffeste uke noen gang som toppsjef i Statoil. Han delte sin innerste tanker med NRK Dagsrevyens Viggo Johansen i kveld.

Viggo Johansen intervjuer Statoil-sjef Helge Lund. Fra Dagsrevyen.

VIDEO: Viggo Johansen intervjuer Helge Lund.

Helge Lund forteller at han akkurat hadde landet i Tokyo i Japan da han fikk beskjed om hva som hadde hendt i Algerie.

– Jeg skjønte meg en gang alvoret, og jeg tenkte bare at nå må jeg komme meg fortest mulig hjem.

– Er terroranslag det verste marerittet for en toppleder i oljebransjen, spør Viggo Johansen.

– Av det jeg har blitt fortalt av dem som opplevde det i Algerie, så tror jeg det er verre enn et mareritt. For oss i vår bransje er sikkerhet prioritet nummer 1, og alt det som truer sikkerheten må vi forstå og håndtere og minimere risikoen, uansett hva det er. Husk at dette var det første store terroranslaget mot denne industrien noen gang.

– Dere var godt forberedt. Hvor viktig er det?

– Det er utrolig viktig å være godt forberedt. Hovedregel er at hendelser skal unngås, men om det utenkelige skjer, så er det viktig at vi kan reagerer hurtig. Skal du klare det må du har en beredskapsorganisasjon som er godt organisert, godt forberedt og som har trent og trent og trent.

– Kan du trene på å møte pårørende som savner en av sine nærmeste?

– Som organisasjon er vi godt trent på den oppgaven, men som person har jeg ikke noen annen metode enn å være meg selv.

– Du møtte de pårørende. Hvordan var de møtene?

– Det var veldig sterke møter med mennesker som var preget av usikkerhet og redsel. Det var meget vanskelig for hele Statoils organisasjon at vi ikke kunne gi dem de svarene de ønsket, at vi ikke kunne gi dem klarhet eller trygghet.

– Opplevde du sinne?

– Jeg opplevde ikke sinne i mine møter, men nærhet, dialog og usikkerhet. Men jeg er helt sikker på at de i perioder føler sinne.

– Du er og har vært preget av det som har skjedd. Får du sove i en sånn situasjon?

– Det varierer. Det har vært lite søvn denne uken, og jeg tror mange av oss som har jobbet med dette har mye adrenalin i kroppen. Men det er viktig i en beredskapsorganisasjon at alle får mulighet til å hvile, eller så fungerer ikke organisasjonen over tid.

– Hvem lener du deg på?

– Jeg har mange nære medarbeidere, og jeg har gode støttespillere også utenfor Statoil-organisasjonen, blant annet i regjeringen. Og det er støtte fra organisasjonen, styret og den sterke Statoil-kulturen.

– Sterk Statoil-kultur, sier du. Hva er hovedelementene i denne kulturen?

Stikkord for Statoil-kulturen er sikkerhet, evne til å mobilisere, evne til å slutte rekkene når vi har utfordringer, både for hverandre og for bedriften.

– Blir det nå en debatt om hvor Statoil skal være i framtida?

– Vi skal ønske velkommen en legitim debatt om vår virksomhet, men vi skal huske at dette var en internasjonal terroraksjon, og vi ønsker ikke terroristene skal diktere noe selskap eller noe samfunn. Samtidig er det viktig for meg som leder at alle ansatte skal føle seg trygge på jobb.

– Dette har vært en tid med sterke opplevelser. Har det forandret deg som leder?

– Ja, det tror jeg. Mitt viktigste ansvar er sikkerheten for våre ansatte, og det har jeg tenkt på hele tiden jeg har vært leder. Nå savner vi fem ansatte, og det er umulig ikke å bli påvirket av dette.

LES OGSÅ: – Det vil gå bra for de fleste

LES OGSÅ: Eksperter: – Sikkerhetsopplegget besto ikke prøven

LES OGSÅ: Fagforening krever raskere responstid i Nordsjøen

AKTUELT NÅ