NRK Meny
Normal

Fagforening krever raskere responstid i Nordsjøen

Terroraksjonen mot Statoil i Algerie må få konsekvenser for beredskapen på norsk sokkel, mener fagforening. De krever kortere responstid for spesialstyrkene.

Troll A

BEREDSKAP: Ved et eventuelt terroristangrep mot plattformer i Nordsjøen har FSK en responstid på 24 timer. Fagforeningen mener det ikke er godt nok.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Dersom terrorister angriper oljeplattformer i Nordsjøen skal norske spesialstyrker komme til unnsetning innen 24 timer.

Hilde-Marit Rysst

Leder Hilde-Marit Rysst i SAFE mener et terroranslag like godt kan skje på norsk sokkel som i andre deler av verden.

Det synes Safe, som organiserer ansatte i energisektoren, er urovekkende lang tid.

– Vi ønsker en god gjennomgang av hvordan man har kommet fram til at det er godt nok. Vi har selvfølgelig betenkeligheter med det. 24 timer er altfor lang tid slik vi ser det, sier Hilde-Marit Rysst, leder i SAFE.

Soldatene som er spesialtrent for krig i utlandet er også vår beredskap ved terror- og gisselaksjoner her hjemme. Men de får lov å ha en utrykningstid på 24 timer -- da kan liv og verdier ha gått tapt.

– Jeg går ut fra at de har beredskapsrutiner som gjør at det skjer noe i forkant av 24 timer. Men det er akkurat det vi etterspør. Hva er fakta og hvor lang tid vil det faktisk ta? spør Rysst.

Hun mener at vi må slutte å være naive – og frykter at det kan skje et angrep også her hjemme

– Jeg tror det like godt kan skje her som ellers i verden, sier Rysst.

– Vi er bekymret

I kjølvannet av terrorkasjonen mot Statoils olje- og gassanlegg i In Aménas har de sendt et brev til Forsvarsdepartementet der de ber om et møte om sikkerheten.

– Vi er bekymret over at Forsvarets Spesialkomando har en responstid på 24 timer dersom noe skulle skje i Norge. Vi er heller ikke glade for å operere i land eller områder der risikonivået er så høyt at liv står i fare, uttaler andre nestleder Roy Erling Furre på SAFEs nettsider.

Angrepet i Algerie gir oss grunn til å spørre om våre petroleumsanlegg offshore, landanlegg og i utlandet nå har økt risiko og større fare for terrorangrep.

Safe / Brev til Forsvarsdepartementet

Fem nordmenn fortsatt savnet

Terrorangrepet mot Statoils olje- og gassanlegg i Algerie har rystet nasjonen.

Nærmere 40 internasjonale arbeidere fryktes drept etter at islamistiske terrorister gikk til angrep for fem dager siden. Fem nordmenn er fortsatt savnet.

– Vi føler at dette kommer veldig nært innpå. Det viser at det finnes ekstreme mennesker som er klare for å gjøre ekstreme handlinger. Dette må vi ta innover oss og gå gjennom rutinene vi har, sier Rysst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger