- PST fikk ikke trusselrapporten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa på en pressekonferanse i kveld at Politiets sikkerhetstjeneste, PST, ikke mottok den konkrete trusselen om et mulig angrep på hotell Serena.

Jonas Gahr Støre om Wikileaks-rapport

- PST fikk ikke rapporten om et mulig angrep mot Serena hotell, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse i kveld.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Derimot fikk PST en omfattende analyse av trusselbildet i forkant av besøket i Kabul i januar 2008, sa utenriksministeren.

Åtte mennesker ble drept i angrepet mot Serena hotell, blant dem journalist i Dagbladet, Carsten Thomassen.

Dokumenter fra nettstedet Wikileaks som NRK har fått tilgang til viser at ISAF-styrken i Afghanistan, tre måneder før angrepet mot hotellet, utarbeidet en rapport om et mulig angrep mot hotellet med en framgangsmåte lik den som ble benyttet i januar 2008.

Del av et større mylder

Det er klart at den militære etterretningstjenesten fikk rapporten om et mulig angrep på hotell Serena i Kabul, men tjenesten leverte ikke rapporten videre, men sendte derimot en omfattende trusselvurdering.

– Denne trusselen er med i det materialet som Forsvarets etteretning utarbeidet når de gjorde sin helhetsanalyse. Men den er med sammen med et mylder av andre trusselvurderinger, sa Støre på pressekonferansen i kveld.

– Vurderingen av trusselbildet i forkant av reisen var basert på flere konkrete trusler, og vi vet ikke hvilken av disse truslene som materialiserte seg da hotellet ble angrepet.

Støre sa at han antar at forsvarets og politiets etterretningstjeneste har god kontakt seg i mellom, men vil ikke stille seg til dommer over noen dem.

– Jeg har tillit til at de tar denne oppgaven veldig alvorlig. Jeg har vært i Afghanistan fire ganger senere og opplever at det gjøres en seriøs og skikkelig innsats, sier Støre.

– Stortinget ble informert

Høyres Per-Kristian Foss sa til NRK tidligere i dag at Stortinget ikke ble informert om trusselen, da Utenriksdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste forklarte seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen etter angrepet i Kabul.

Les: Forsvaret: Vi kjente til rapporten om Serena-angrepet

Les: Wikileaks: - Derfor publiserer vi nå

Les: – Jeg er forbannet

– Denne konkrete trusselrapporten ble ikke sendt til Stortinget, men den ble også her referert til i underlagsmaterialet, sa Støre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger