Hopp til innhold

– Jeg er forbannet

Utenriksreporter Fredrik Græsvik i TV 2 var på Serena under angrepet. Han mener liv kunne vært spart dersom journalistene hadde visst om konkrete terrortrusler.

BOK

Fredrik Græsvik i TV 2 var med i den fortvilte kampen for å redde Carsten Thomassens liv. Han skrev siden bok om skuddene på Serena Hotell.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Fredrik Græsvik er en av de mest erfarne journalistene i utenriksredaksjonen i TV 2. 14. januar 2008 er han i Kabul i Afghanistan som én av flere norske journalister som dekker utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i landet.

Les også: Detaljerte planer om Serena-angrep avslørt tre måneder i forveien
Les også: Terrorplaner ikke nevnt i rapport
Les også: – Ville ikke ha sendt Carsten

På samme tur er også frilansfotograf Stian Lysberg Solum som er sendt ut for Scanpix, og Dagbladets Carsten Thomassen. Rundt klokken 15.00 befinner de to sistnevnte seg i hotellets lobby da de hører en eksplosjon utenfor hotellet. Før de når heisen har en væpnet mann begynt å skyte i lobbyen.

Carsten Thomassen døde

Lysberg Solum klarer å krabbe i sikkerhet, men Thomassen ligger dødelig såret på gulvet. Journalister fra blant annet TV 2, Aftenposten og VG forsøker desperat å gi førstehjelp for å redde livet til Thomassen.

Én av disse er Græsvik.

Video - Ville ikke sendt Carsten om jeg kjente til trusselen

Thomassen overlevde ikke angrepet, og nå mener Græsvik at journalistene i delegasjonen burde fått informasjon om de konkrete trusslene som var rettet mot hotellet den norske delegasjonen bodde på.

– Sterk lesing

Han sier rett ut at det er sterk lesing at rapporten er så konkret som den er.

– Dersom vi hadde visst dette på forhånd kunne det ha hatt noe å si på forståelsen av hendelsen da den inntraff. Hadde vi hatt den kunnskapen kunne liv ha vært reddet, sier utenriksreporteren til NRK.

Utenriksreporter Tor Arne Andreassen i Aftenposten var også tilstede på Serena Hotell den aktuelle dagen.

– Ja, jeg mener også at vi burde fått denne informasjonen før vi dro. Slik er systemet i dag, og slik burde det også vært den gangen, sier Andreassen til NRK.

Han sier Serena Hotell var og er utsatt for mange trusler både fordi det er et symbol på utenlandske investeringer i Afghanistan, og at det har bodd mange prominente utenlandske gjester på hotellet.

Tor Arne Andreassen

Aftenposten journalist Tor Arne Andreassen (th) deltok i forsøket på å redde livet til Carsten Thomassen.

– Spørsmålet blir om de som planla turen burde valgt et annet sted å bo, sier Andreassen.

– Risikoen må vurderes uansett

Stian Lysberg Solum bekrefter også at journalistene som fulgte utenriksministeren på turen ikke fikk noen informasjon om konkrete planlagte angrep.

– Vi fikk ikke annen informasjon enn at det bodde mange viktige personer på hotellet. Samtidig visste vi jo at dette var Afghanistan og at Serena Hotell var et yndet angrepsmål uansett. Derfor tenkte jeg jo gjennom risikoen allerede før jeg reiste. Det er ikke noe som er helt trygt i en slik situasjon, sier Solum.

Han legger imidlertid til at han ville handlet anderledes enn han gjorde dersom han hadde sittet inne med informasjon om konkrete angrepsplaner.

– Etter å ha kommet meg i sikkerhet hentet jeg den skuddsikre vesten min på rommet før jeg løp tilbake til lobbyen for å hjelpe Carsten. Hadde kjent til konkrete planer hadde jeg kanskje ikke løpt tilbake igjen, sier Solum.

Militær etterretning i Afghanistan har fanget opp en lang rekke planer om å angripe Hotel Serena. Disse planene ble avdekket mellom 2005 og terrorangrepet 14. januar 2008 (Klikk på titlene i listen under):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt