Hopp til innhold

Lokker kinesere med lokalsamfunn til 1 krone

Etter at REC la ned fabrikken i Glomfjord kan så mange som 30 prosent av arbeidsstokken i Meløy stå uten jobb. Nå lokker ordføreren kineserne med industristed til kun 1 krone for å redde kommunen.

Per Swensen og annonse i Dagens Næringsliv

Ordfører Per Swensen håper å lokke både nordmenn og kinesere til Meløy. I en helsides annonsen i Dagens Næringsliv lokker de med et industristed til 1 krone.

Foto: NRK/Meløy kommune

I dag går Meløy kommune ut med en helsides annonsen i Dagens Næringsliv. Der lokker de med et industristed til 1 krone. Annonsen har også kinesisk tekst.

– Det er Kina som er villig til å satse på industri, så det er kanskje der vi finner noen interesserte. Vi ser at det er manglende interesse i Norge for å satse på industri, sier ordfører i Meløy Per Swensen.

Det Meløy kan tilby er 20.000 kvadratmeter industrilokaler som står tomme.

– Men vi går enda lenger. Vi kan tilby hele lokalsamfunnet, sier Swensen.

Vi ønsker å komme i kontakt med nye ideer, nye investorer og industrielle langsiktige eiere. Kjøper må være som oss – en som ikke kaster håndkleet etter første runde!

Utdrag fra annonsen i Dagens Næringsliv

REC la ned

Ranveig Bakken og Magne Olsen

Ekteparet Ranveig Bakken og Magne Olsen mistet tirsdag jobben etter at REC la ned all virksomhet i Glomfjord.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Tirsdag la solcelleprodusenten REC ned den siste fabrikken i Glomfjord. Dermed har 650 arbeidsplasser forsvunnet fra selve industriparken i løpet av et halvt år.

Men kommunen frykter at det kan bli verre enn som så.

– Det kan fort komme opp i 900 arbeidsplasser som forsvinner totalt. I verste fall blir 30 prosent av arbeidsstokken rammet. Det er ingen andre kommuner i Norge som er ute i en sånn situasjon, sier ordføreren.

Konkret annonse

Swensen håper den billige prisen skal lokke interessenter.

– Annonsen er helt konkret. Vi ønsker at det er noen som vil komme til Meløy og vil drive næringsvirksomhet. Prisen bør være attraktiv, men det forplikter. De må ha et omfang og at de har en langsiktighet i det de gjør, sier han.

Kommunen nedsatte i vinter en prosjektgruppe som er godt i gang med omstillingsarbeidet. Denne har ikke bare fokus på industri.

– Samtidig som vi jobber med å få investorer som ser mulighetene i et godt etablert industristed med høy kompetanse, jobber kommunen og Meløy Næringsutvikling mot andre områder. Blant annet offentlige arbeidsplasser. Dette vil være et av temaene når vi møter Kommunal – og regionaldepartementet 29. mars, sier Swensen.

– En liten demonstrasjon

Ordføreren understreker at annonsen også er en liten demonstrasjon.

– Vi demonstrerer også mot det manglende engasjementet fra myndigheten for å gjøre noe for norsk industri. Vi fikk god oppfølging når alt gikk oppover, men nå er det mange som sier at norsk industri vil være borte om ti år.

Krever Giske på banen

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen i Høyre krever at både næringsminister Trond Giske, og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete reiser til Glomford , for å sette seg inn i situasjonen som er skapt etter nedleggingen.

Hele industimiljøet i Glomfjord står i fare for å bli ødelagt etter at REC nå legger ned sin siste fabrikk, mener han.

– I Glomfjord skapes det verdier som fyller statskassa med penger. Det skulle bare mangle at ikke statlige myndigheter reiser opp for å se hva de kan bidra med for å bevare dette samfunnet, sier han.