Hopp til innhold

Nå har en av dem fått ny jobb

Mange tidligere REC-ansatte går et nytt år i møte uten ny jobb. Arbeidsledigheten i Meløy er mer enn dobbelt så høy enn gjennomsnittet i Nordland. Ranveig Bakken har akkurat startet i ny jobb, mens samboer Magne Olsen fremdeles er på jobbjakt.

REC Glomfjord

Samboerparet Ranveig Bakken og Magne Olsen fra Meløy ble begge arbeidsledige da REC la ned den siste fabrikken i Glomfjord.

Foto: NRK

– Det er jo ikke noen kjekk situasjon. Utgiftene stopper jo ikke opp selv om man blir arbeidsledig. Men det går bra, vi har fått det til å gå rundt og vi lider ingen nød, sier Magne Olsen fra Meløy.

Allerede høsten 2011 la REC ned store deler av produksjonen i Norge. Den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik ble lagt ned permanent og 700 ansatte mistet jobben.

21.mars 2012 kom beskjeden som de ansatte i Meløy hadde håpet de skulle slippe å få - styret i REC vedtok å legge ned den siste solcellefabrikken i Glomfjord.

Bare en måned senere ble det klart at REC heller ikke ville videreføre fabrikkene på Herøya i Porsgrunn.

192 fremdeles uten jobb

I juni stengte fabrikkene for godt. Som en konsekvens av at REC la ned ble cirka 650 arbeidsplasser tilknyttet industriparken i Meløy borte. I november var det registrert 192 arbeidsledige i Meløy.

Magne Olsen har gått arbeidsledig siden juni.

– Til å begynne med var det godt, for det var et knallhardt kjør på slutten i REC. Men så begynner man å bli litt smårastløs i kroppen, sier Magne Olsen.

I høst har han gått på AMO-kurs i regi av NAV, for å ta fagbrev i prosessteknikk. Han har også søkt på flere jobber, uten å få napp.

– Det kverner litt i bakhodet, det gjør jo det. Man vil jo helst ha noe fast å forholde seg til, sier Olsen.

Full klaff hos Yara

Ranveig Bakken

NY JOBB: Ranveig Bakken startet 10.desember 2012 i ny jobb ved gjødselfabrikken til Yara i Glomfjord.

Foto: Privat

Det har vært en spennende høst også for samboer Ranveig Bakken.

– Jeg har ventet på svar fra Yara om fast jobb som prosessoperatør der. Og nå er jeg veldig, veldig glad. Forrige mandag var første arbeidsdag, sier en glad Bakken.

Hun jobber som fagoperatør innen kjemi, og har fått full uttelling for fagbrevet hun har fra tidligere.

Tror 2013 blir tøff

Parolene i 1.mai-toget i Glomfjord

GLOMFJORD 1.mai 2012: På en av parolene står det 'Vi krever STATLIGE arbeidsplasser'.

Foto: Oddmund Storaker / Privat

REC hadde to fabrikker i Glomfjord, monofabrikken og multifabrikken. Allerede i fjor høst ble de første permittert, og flere har derfor vært arbeidsledige i over et år.

Leder for Nav i Meløy, Ann Karin Doyle Lillehaug, er bekymret for året som kommer.

– Jeg tror vi går inn i et vanskelig år. Arbeidsmarkedet i Meløy er ganske mettet, så folk må begynne å se på andre muligheter, som flytting. Noen sitter på gjerdet og venter på at det skal starte opp noe nytt. Men jeg tror vi går inn i et år som blir utfordrende for mange.

Mange pendler i dag til en jobb utenfor Meløy, de fleste offshore, men 192 personer står fremdeles helt uten jobb.

Lysere i Narvik

REC i Narvik

REC Scancell i Narvik.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

I Narvik er situasjonen litt bedre.

– Så langt vi har klart å se har de fleste fått seg ny jobb. Vi har fått noen flere ledige ingeniører i løpet av høsten, og det kan være senvirkninger fra Scancell. Men det kan også ha med det å få utnyttet den spesialiseringen som disse ingeniørene hadde, sier NAV-leder i Narvik, Knut Ivar Hansen.

På det meste var de 320 ansatte i REC Scancell i Narvik. NAV var aktivt med da REC ansatte folk, og det hadde de nytte av da REC bestemte seg for å legge ned.

– Når de la ned så snudde vi egentlig de arbeidsoppgavene som vi gjorde sammen med REC når de rekrutterte opp, og dermed gikk det veldig lett da de ba om bistand til å avvikle virksomheten, sier Hansen.

Slik fikk mange hjelp til å skrive CV og søke på nye jobber.

I november var det 262 arbeidsledige i Narvik. Men ifølge Hansen er dette bare litt over det Narvik vankligvis ligger på, og han tror ikke det er så mange av disse som tidligere jobbet hos REC.

200 ledige i Porsgrunn

I Vestfold går over 200 tidligere REC-ansatte sin første jul i møte uten ny jobb. På det meste jobbet 650 mennesker ved RECs fabrikker på Herøya i Porsgrunn.

Tidligere hovedtillitsvalgt ved REC på Herøya i Porsgrunn, Hans Ødegård, synes det er vanskelig å gå julen i møte uten jobb. 57-åringen tror heller ikke de eldste står først i køen når så mange ble arbeidsledige samtidig.

Berg- og dalbane

Ranveig Bakken og Magne Olsen

Ranveig Bakken og Magne Olsen rett etter at de har fått beskjeden om at bedriften legger ned i Glomfjord.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

De ansatte bidro sterkt for å få kostnadene i norsk solcelleproduksjon ned, for å bli konkurransedyktig på verdensmarkedet.

Derfor var beskjeden om stopp i produksjon en tung beskjed å få.

– Tida etterpå har vært som en berg- og dalbane. Følelsene har svingt fra å være frustrert og lei seg, til å være lynende forbannet. Jeg brukte ganske lang tid på å få bearbeidet nederlaget det var å forlate REC, sier Ranveig Bakken.

I august 2012 slo ledelsen i REC datterselskapet Rec Wafer Norway konkurs.

Se video fra 21.03.2012

Styret i REC vedtok 21.03.2012 å legge ned den siste fabrikken i Glomfjord.

REC legger ned