Hopp til innhold

– Det blir tøft. Prisene er ikke i nærheten av da soleventyret startet i Norge

Mandag starta registreringen av ansatte som ønsker å jobbe i den nye solcelleproduksjonen i Glomfjord. – Nå er vi tilbake på sporet om fornybar energi. Dette er viktig for hele Norge, sier Meløy-ordfører Per Swensen.

REC, solcellefabrikk Glomfjord

SOLSKINNSDAG: Nye eiere har overtatt de tidligere lokalene til REC, og ordfører Per Swensen sier at folk som flyttet etter konkursen i REC for vel ett år siden, nå er i ferd med å flytte tilbake til Meløy.

Foto: Knut Haarvik / NRK

Nye eiere har overtatt de tidligere lokalene til REC, og ordfører Per Swensen sier at folk som flyttet etter konkursen i REC for vel ett år siden, nå er i ferd med å flytte tilbake til Meløy.

– Vi har ventet lenge på at nyheten om gjenåpning av Mono-fabrikken skulle komme. Vi har fulgt løpet tett, og ble veldig glad før helga, sier Per Swensen til NRK.no.

I første omgang skal det ansettes 20–25 personer, og ordføreren jubler for at investorene bak selskapet Norwegian Crystals vil satse i Glomfjord.

– Viktig for hele Norge

Per Swensen

Meløy-ordfører Per Swensen.

Foto: Sara Bjelvin /NRK

– Over 600 personer i Meløy mista jobben da REC gikk konkurs. Vi har fortsatt mange som går arbeidsledig, og det begynner å røyne på. Nå er vi tilbake på sporet om fornybar energi. Dette er vi sterke på i Meløy. Dette er viktig for hele Norge, sier Swensen.

Kommunen mistet vel 70 innbyggere etter REC-konkursen og har i dag om lag 300 arbeidsledige. Swensen sier det fortsatt finnes fagfolk i kommunen som kan gå inn i stillingene som nå skal lyses ut.

– Jeg tror de kan rekruttere lokalt til de aller fleste stillingene. Noen ingeniørstillinger må nok REC ut for å søke etter. De fleste ingeniørene vi hadde på REC i Meløy er reist. Der er det tynt i rekkene.

20–25 jobber

Ordføreren sier at flere bedrifter vurderer å etablere seg i kommunen. Han vil ikke si hvilke røpe hvilke bedrifter det er snakk om, men NRK erfarer en av disse produserer småkraftverk.

– Dette er viktig for omstillingen som pågår i Meløy nå, sier han til NRK.no.

Da REC slo seg konkurs i 2012, var den avanserte Mono-fabrikken intakt, og tidigere ansatte gjorde alt for å finne investorer som ville være med på et nytt sol-eventyr. En av dem er Børge Selstad, som nå kan puste ut for en stund.

– Vi vet at det kommer til å bli tøft. Prisene er ikke i nærheten av det de var da soleventyret startet i Norge. Dit kommer heller ikke prisene. Derfor er vi nødt til å jobbe på en smart og god måte med sterkt fokus på kostnadskontroll, sier tidligere REC-ansatt, Børge Selstad.