Hopp til innhold

Frykter REC-ansatte vil få en psykisk knekk

REC frykter de ansatte kan få en psykisk knekk etter at de legger ned sin siste fabrikk i Glomfjord.

Pressekonferanse i Glomfjord

REC LEGGER NED ALT I GLOMFJORD: Fra venstre personaldirektør Øyvind Hasaas i REC, fabrikkdirektør i Glomfjord, Ivar Blekastad, og hovedtillitsvalgt i REC Glomfjord, Rolf Birger Nilsen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

De siste månedene har 164 andre ansatte jobbet på spreng for å gjøre solcelleproduksjonen lønnsom.

Flere har i perioder vært permittert for å holde lønnskostnadene på et minimum.

Men det iherdige arbeidet var ikke nok til å berge fabrikken.

– Mister vår identitet

Onsdag besluttet REC-styret at virksomheten i Glomfjord legges ned. Dermed er alle de tre REC-fabrikkene i Nordland nedlagt.

Totalt har nærmere 700 ansatte mistet jobben etter at REC pakker kofferten og forlater Glomfjord og Narvik. Det er tøft for dem som nå har mistet jobben.

– Det er tøft å miste jobben. Vi mister ikke bare jobben, men den identiteten som følger med det å ha en jobb. Det er kanskje det som er tyngst å bære for mange, sier hovedtillitsvalgt Rolf Birger Nilsen.

– Frykter psykisk knekk

Ledelsen i REC frykter at de ansatte vil få en psykisk knekk.

– Vi har vært veldig bevisst og foretatt en risikokartlegging sammen med bedriftshelsetjenesten for å forberede oss best mulig. Alle har vært under et fryktelig press helt siden den første fabrikken ble lagt ned, sier fabrikksjef Ivar Blekastad.

– Mange kan få en utladning og det kan gi forskjellige utslag. Vi ha en fra ledelsen på alle skift fremover, for å se om det er behov for hjelp.

– Viktig å få oversikt

Blant dem som nå skal hjelpe de ansatte videre er Line Bang i polarsirkelen HMS.

– Det som er viktig for den ansatte er å få oversikt over den fremtidige situasjonen. Vi kan bistå med samtaler og kan hjelpe folk videre i systemet, sier hun.

1 av 5 mister jobben

For industrikommunen Meløy var onsdagens triste nyhet noe i nærheten av en katastrofe. Omkring 1 av 5 arbeidsplasser har forsvunnet fra kommunen.

Men trolig vil det tallet stige ettersom flere leverandører til Mono-fabrikken som i dag ble vedtatt lagt ned også vil slite.

– Jeg er veldig skuffet, det er dramatisk det som skjer nå. Det verste scenariet har slått til, sier ordfører i Meløy, Per Swensen.

Meløy-ordføreren er kritisk til eierne av solenergiselskapet.

– REC lokalt har stått på og jobbet for å berge bedriften. Det er eierne jeg er skuffet over. De har sagt at de i fjerde kvartal regner med at bedriften ville gått i overskudd igjen. Det at de ikke har utholdenhet til å stå løpet ut, er jeg veldig skuffet over, sier Swensen.