NRK Meny
Normal

Frykter REC-ansatte vil få en psykisk knekk

REC frykter de ansatte kan få en psykisk knekk etter at de legger ned sin siste fabrikk i Glomfjord.

Pressekonferanse i Glomfjord

REC LEGGER NED ALT I GLOMFJORD: Fra venstre personaldirektør Øyvind Hasaas i REC, fabrikkdirektør i Glomfjord, Ivar Blekastad, og hovedtillitsvalgt i REC Glomfjord, Rolf Birger Nilsen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

De siste månedene har 164 andre ansatte jobbet på spreng for å gjøre solcelleproduksjonen lønnsom.

Flere har i perioder vært permittert for å holde lønnskostnadene på et minimum.

Men det iherdige arbeidet var ikke nok til å berge fabrikken.

– Mister vår identitet

Onsdag besluttet REC-styret at virksomheten i Glomfjord legges ned. Dermed er alle de tre REC-fabrikkene i Nordland nedlagt.

Totalt har nærmere 700 ansatte mistet jobben etter at REC pakker kofferten og forlater Glomfjord og Narvik. Det er tøft for dem som nå har mistet jobben.

– Det er tøft å miste jobben. Vi mister ikke bare jobben, men den identiteten som følger med det å ha en jobb. Det er kanskje det som er tyngst å bære for mange, sier hovedtillitsvalgt Rolf Birger Nilsen.

– Frykter psykisk knekk

Ledelsen i REC frykter at de ansatte vil få en psykisk knekk.

– Vi har vært veldig bevisst og foretatt en risikokartlegging sammen med bedriftshelsetjenesten for å forberede oss best mulig. Alle har vært under et fryktelig press helt siden den første fabrikken ble lagt ned, sier fabrikksjef Ivar Blekastad.

– Mange kan få en utladning og det kan gi forskjellige utslag. Vi ha en fra ledelsen på alle skift fremover, for å se om det er behov for hjelp.

– Viktig å få oversikt

Blant dem som nå skal hjelpe de ansatte videre er Line Bang i polarsirkelen HMS.

– Det som er viktig for den ansatte er å få oversikt over den fremtidige situasjonen. Vi kan bistå med samtaler og kan hjelpe folk videre i systemet, sier hun.

1 av 5 mister jobben

For industrikommunen Meløy var onsdagens triste nyhet noe i nærheten av en katastrofe. Omkring 1 av 5 arbeidsplasser har forsvunnet fra kommunen.

Men trolig vil det tallet stige ettersom flere leverandører til Mono-fabrikken som i dag ble vedtatt lagt ned også vil slite.

– Jeg er veldig skuffet, det er dramatisk det som skjer nå. Det verste scenariet har slått til, sier ordfører i Meløy, Per Swensen.

Meløy-ordføreren er kritisk til eierne av solenergiselskapet.

– REC lokalt har stått på og jobbet for å berge bedriften. Det er eierne jeg er skuffet over. De har sagt at de i fjerde kvartal regner med at bedriften ville gått i overskudd igjen. Det at de ikke har utholdenhet til å stå løpet ut, er jeg veldig skuffet over, sier Swensen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.