Hopp til innhold

– Det verst tenkelige har skjedd

Totalt har over 400 personer mistet jobben etter at solcelleeventyret fikk en trist slutt i Glomfjord. – Det blir rart å fortelle døtrene mine om dette, sier Ranveig Bakken.

Ranveig Bakken og Magne Olsen

Ekteparet Ranveig Bakken og Magne Olsen mistet i dag jobben etter at REC la ned all virksomhet i Glomfjord.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

– Man har jo et håp om at det kommer nye arbeidsplasser, men hvis ikke det skjer så må vi finne noe annet, sier Magne Olsen.

Sammen med kona Ranveig Bakken fikk han den tunge beskjeden om at REC pakker kofferten og forlater Glomfjord. Tilbake sitter over 400 tidligere ansatte uten jobb.

– Det blir rart å fortelle dette til døtrene mine, men jeg vil bruke mer tid på at de skal føle seg trygge. Jeg er jo ikke akkurat 22 år og veldig attraktiv på arbeidsmarkedet. Men vi sitter på enorm erfaring i Glomfjord, så vi skal få til dette, sier Ranveig.

1 av fem mister jobben

For industrikommunen Meløy er dagens triste nyhet noe i nærheten av en katastrofe. Omkring 1 av 5 arbeidsplasser har forsvunnet fra kommunen.

Men trolig vil det tallet stige ettersom flere leverandører til Mono-fabrikken som i dag ble vedtatt lagt ned også vil slite.

– Jeg er veldig skuffet, det er dramatisk det som skjer nå. Det verste scenariet har slått til, sier ordfører i Meløy, Per Swensen.

Meløy-ordføreren er kritisk til eierne av solenergiselskapet.

– REC lokalt har stått på og jobbet for å berge bedriften. Det er eierne jeg er skuffet over. De har sagt at de i fjerde kvartal regner med at bedriften ville gått i overskudd igjen. Det at de ikke har utholdenhet til å stå løpet ut, er jeg veldig skuffet over, sier Swensen.

700 uten jobb

Tirsdag var konsernstyret i REC samlet for å avgjøre solenergiselskapets framtid i Norge. Der ble det avgjort at virksomheten i Glomfjord legges ned. Dermed er alle de tre REC-fabrikkene i Nordland nedlagt.

Fabrikken på Herøya vil fortsette som før.

Totalt har nærmere 700 ansatte mistet jobben i Nordland etter at REC pakker kofferten og forlater Glomfjord og Narvik.

Med utsikter til et betydelig negativt driftsresultat fra virksomheten i Glomfjord, har REC besluttet å legge ned fabrikken som produserermonokrystallinske wafere med 300 MW årlig kapasitet. Produksjonen vil bli stanset så snart som mulig, og om lag 200 ansatte vil bli berørt avnedleggelsen, sier selskapet i en børsmelding.

– Aktivitet i noen uker til

I oktober la REC ned store deler av produksjonen i Norge. Den eldste waferfabrikken på Herøya, multiwaferfabrikken i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik ble lagt ned permanent og 700 ansatte mistet jobben.

I Glomfjord i Meløy kommune i Nordland sto 200 igjen uten jobb, men en liten trøst var at Mono-fabrikken, den mest moderne delen av RECs virksomhet, ble spart.

I januar ble 50 prosent av Mono-fabrikken stengt og nå velger REC å legge ned også de siste arbeidsplassen i Glomfjord.

– Selve produksjonen vil bli stanset i løpet av relativt kort tid. Det vil være aktivitet i fabrikken noen uker til, men det er en vurdering lokal fabrikkledelse gjør sammen med den øvrige organisasjonen, sier konserndirektør, John Andersen.

– Var det en vanskelig avgjørelse å ta?

– Ja, vi har stor forståelse for at dette berører ansatte og lokalsamfunnet på en sterk måte, men vi må opptre ansvarlig i forhold til de økonomiske realitetene. Vi må erkjenne at konkurransesituasjonen er blitt my mer krevende enn noen kunne forutse.

Ranveig Bakken, Per Swensen og Magne Olsen

Ranveig Bakken, Per Swensen og Magne Olsen frykter for fremtiden til Meløy.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK