Hopp til innhold

Unge i Bodø blir skikkelig syke av sørafrikansk virusmutasjon: – Skremmende

Bodø kommune sliter fortsatt med å få kontroll på utbruddet av den sørafrikanske mutasjonen. Smittevernoverlegen er overrasket over hvordan sykdommen utvikler seg hos unge voksne. – Skremmende, sier Maria (18) og Robin (19).

Maria og Robin

ANNERLEDES ÅR: Avgangselevene Robin Saksenvik Karlsen (19) og Maria Klette (18) er urolige for den sørafrikanske mutasjonen som herjer i Bodø. – Det er den store snakkisen, både på skolen og i venneflokken, forteller de. 

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– Det ser ut til at den sørafrikanske varianten smitter mer blant unge enn den opprinnelige virusvarianten, og at flere også blir sykere, sier smittevernoverlege i Bodø, Kai Brynjar Hagen til NRK.

Koronaviruset sprer seg i Nord-Norge, både i de små og store kommunen. I Tromsø er situasjonen uoversiktlig. Og i Bodø har nærmere 130 personer har fått påvist korona de siste 14 dagene. Seks pasienter er innlagt på Nordlandssykehuset.

– Vi har sett flere eksempler på unge voksne som har fått en betydelig sykdomsutvikling, forteller Hagen.

Det smittevernoverlegen forteller er skremmende, synes Maria Nikoline Klette (18) og Robin Saksenvik Karlsen (19).

De går sisteåret på Bodø videregående skole, og er russ til våren.

– Du blir ekstra redd når man ser hvor lett det muterte viruset smitter. Det skal lite til for å bli smittebærer, forteller Maria Klette.

Allerede henger russetida i en tynn tråd. Så kom den sørafrikanske virusvarianten til Bodø.

– Det har vært flere smittetilfeller på skolen de siste ukene. Du hører hele tiden om et par smittede i den klassen, og et par i en annen klasse. Så det er nok en god del, sier Klette.

Akkurat nå er det rødt nivå på skolene i Bodø.

Elevene på tredjeåret er på skolen tre dager i uke, mens første- og andreåret er på skolen to dager. Likevel er det utfordrende, ifølge elevene.

Maria Klette

– Du blir ekstra redd når man ser hvor lett det muterte viruset smitter, sier Maria Klette.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

– Det er vanskelig å holde én meter avstand til enhver tid. Spesielt i korridorene og trappene.

Koronaviruset er det store samtaleemnet både på skolen og i vennegjengen. Maria og Robin har inntrykk av at de fleste tar den alvorlige situasjonen i Bodø på alvor.

– Jeg bruker munnbind på bussen butikken. Og prøver i størst mulig grad å holde meg hjemme. Jeg har en liten vennekrets, og møter ingen andre enn dem.

Pressekonferanse Bodø kommune om koronaviruset. Smittevernlege i Bodø, Kai Brynjar Hagen.

OVERRASKET: Smittevernoverlege i Bodø Kai Brynjar Hagen er overrasket over at flere unge blir skikkelig syke

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / Ole-Fredrik Lambertsen

– Et tøft sykdomsforløp

Mariell Borge er spesialsykepleier i Bodø. Hun jobber med oppfølging av koronasyke.

– Det er selvfølgelig mange som ikke har symptomer, men vi ser også at mange unge voksne har et tøft sykdomsforløp. Vi skal ikke tulle med dette. Det er reelt at mange har det tøft, sier Borge.

Blant de vanligste symptomene er:

  • Hodepine
  • Smerte i kroppen
  • Hoste og tungpust
  • Kvalme og oppkast
  • Feber

Skiller dette seg fra den tradisjonelle varianten av covid-19?

– Vi ser at det er minst like mange symptomer for den sørafrikanske varianten.

Spesialsykepleier i Bodø kommune, Mariell Waleniussen Borge snakker med pasient May-Lill Løkaas Ellingsen.

VARIERER: Mariell Borge snakker med pasient May-Lill Løkaas Ellingsen da sistnevnte var koronasmittet. Borge ser at mange blir ganske dårlige med koronasmitten som herjer i Bodø nå, mens andre forblir symptomfrie.

Foto: Ola Helness / NRK

FHI: – For tidlig å si

Espen Nakstad i Helsedirektoratet bekrefter delvis av opplevelsen de sitter med i Bodø.

– Vi vet at den sørafrikanske varianten er mer smittsom i alle aldersgrupper. Det må vi forvente også i Norge. Det er derfor grunn til å tro at økt smitte i yngre aldersgrupper i norske kommuner skyldes økt forekomst av muterte virus, skriver han i en e-post til NRK.

FHI bekrefter også at mutasjonene av koronaviruset skaper flere utfordringer for norske kommuner.

– De nye, mer smittsomme virusvariantene er nå i ferd med å overta i landet. Siden de sprer seg lettere, holder ikke lenger de tiltakene som var tilstrekkelige mot de gamle variantene, sier overlege i FHI Preben Aavitsland til NRK.

Han vil derimot ikke konkludere med at de nye versjonene av covid-19 er mer smittsom blant unge, eller gjør dem sykere.

– Det er mulig, men vi synes det foreløpig er for få opplysninger til å konkludere.

Vurderte politianmeldelse

Mandag kunne de rapportere om fem nye tilfeller av koronaviruset. 90 personer i Bodø er i isolasjon, mens 300 er i karantene. Kommunen har allerede innført strenge restriksjoner for å få has på smitten. Det inkluderer blant annet stengte treningssentre, full skjenkestopp og oppfordring om å bruke munnbind i offentligheten.

Men situasjonen har ikke blitt så mye bedre.

– Situasjonen er alvorlig. Vi har ikke hatt tilstrekkelig med tid for å kunne si noe om tiltakene har hatt effekt, sier Kai Brynjar Hagen.

Blant annet har de sett at ikke alle har fulgt koronarestriksjonene i kommunen. Ifølge Hagen ar det bidratt til flere smittede.

Bodø sentrum.

SLITER: Bodø kommune har ikke fått kontroll på koronasmitten. Nærmer 130 personer har testet positivt de siste 14 dagene.

Foto: Benjamin Fredriksen / Ola Helness / NRK

– Ja, vi har sett eksempler på at én enkeltperson har smittet flere. Mer spesifikk kan jeg ikke være på grunn av personvern, sier Hagen.

Kommunen har vurdert å politianmelde noen av disse tilfellene.

Viderefører nok strenge tiltak

Torsdag skal formannskapet vurdere å videreføre de strenge smittetiltakene ytterligere.

Ordfører Ida Pinnerød mener sannsynligheten er stor for at tiltakene blir videreført.

– Vi har fortsatt høye smittetall og smittekilder vi ikke kjenner til. Vi må bryte ned smittekjedene, og unngå å bidra til flere smittekjeder. Det må vi gjøre gjennom lite fysisk sosial kontakt, vi må holde mobiliteten nede og være nøye på smittevern, sier hun.