Får ikke kontroll på viruset: Nakstad bekymret for smitten i Bodø

Bodø kommune sliter fortsatt med utbrudd av den sørafrikanske varianten av koronaviruset og ønsker å videreføre de strenge tiltakene. Espen Nakstad mener situasjonen er alvorlig.

Espen Rostrup Nakstad

GOD JOBB: Espen Nakstad i Helsedirektoratet mener Bodø har gjort en god og nødvendig jobb med å innføre strenge koronatiltak, men er likevel bekymret for spredning av den sørafrikanske varianten av koronaviruset.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Når disse mer smittsommme virusene får spre seg i flere ledd og det går uke etter uke, er det mer krevende å få full kontroll, sier Espen Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet.

For nærmere tre uker siden ble det kjent at den sørafrikanske mutasjonen av koronaviruset var påvist i Bodø. De har slitt med å få kontroll på utbruddet.

Forrige fredag innførte de strenge tiltak. Blant annet stengte idrettshaller og treningssentre, det ble full skjenkestopp og folk ble oppfordret til ikke å møtes i større grupper.

Men det var tydeligvis ikke nok. Siden da har omtrent 60 personer testet positivt.

Pressekonferanse Bodø kommune om koronaviruset. Smittevernlege i Bodø, Kai Brynjar Hagen.

TESTER MANGE: Kommuneoverlege Kai Brynjar Hagen forteller at de tester rundt 300 personer daglig i Bodø. I skrivet fra rådmannen står det at testkapasiteten i byen er sprengt.

Foto: Ole-Fredrik Lambertsen / Ole-Fredrik Lambertsen

– Det er ingen tvil om at det er en alvorlig situasjon med såpass mye spredning av den muterte varianten, sier kommuneoverlege Kai Brynjar Hagen.

Egentlig skulle restriksjonene oppheves kommende fredag. Nå ser det ut til at innbyggerne i Bodø må belage seg på en uke til med begrensninger.

Torsdag skal formannskapet behandle et forslag fra rådmannen om å videreføre tiltakene enda en uke.

Krevende for alle

Selv om det ikke er ønskelig, mener Kai Brynjar Hagen likevel at det er riktig å videreføre tiltakene.

– Tiltaksbyrden er ganske betydelig for mange mennesker og for mange virksomheter. Det betyr at de mister inntektene sine, men også deler av det sosiale livet sitt, sier han.

– Men nå, for første gang etter omtrent ett år med pandemi, ble vi truffet av en spredning vi ikke synes vi hadde kontroll på.

Nakstad: – Vaksinen funker ikke like bra

Espen Nakstad mener Bodø har mye bra for å få kontroll på utbruddet.

– Men det viser hvor krevende det er når vi får en så smittsom virusvariant inn i en by, sier han.

Foreløpige prøver tyder også på at vaksinen ikke har like god effekt på den sørafrikanske varianten.

– I alle fall gjelder dette AstraZeneca-vaksinen. Derfor er det viktig at vi ikke får spredning av den. Vi har allerede store nok utfordringer med den britiske varianten, sier Nakstad.

Han mener det er viktig at Bodø nå gjør det de kan for å forhindre mer smitte.

– Det er viktig å iverksette tiltak som hemmer kontakt med mennesker og hindrer mobilitet. I tillegg krever det kraftig testing og smittesporing. Det er fullt mulig å få kontroll, men det er vanskelig det har vi sett i mange andre byer også.

– Er tiltakene i Bodø strenge nok?

– Det viktigste er nok å justere tiltakene fortløpende hvis man ikke kommer til målet raskt. Jeg tror Bodø vil lykkes med dette, selv om det er krevende.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 11.04.2021
4 232
Smittede siste 7 dager
276
Innlagte
684
Døde
835 970
Vaksinerte