Hopp til innhold

Apotek advarer etter at de plutselig ble tom for «feil» jodtabletter

Apotek 1 opplever at kunder tømmer hyllene for et kosttilskudd som vil være ubrukelig ved et atomangrep.

Dag Stokke, provisorfarmasøyt på Apotek 1 Tordenskjold i Bodø

Dag Stokke, provisorfarmasøyt ved Apotek 1 Tordenskjold i Bodø, sier at det er flere som har kjøpt feil jodtabletter hos deres apotek.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

– Vi har solgt ut det lille vi har av jodtabletter, og det har vært problemer med å få tak i nok til alle. Nå venter vi ny forsyning i løpet av uken.

Dag Stokke er provisorfarmasøyt hos Apotek 1 Tordenskjold i Bodø.

Som hos mange apotek over hele landet er de tom for jodtabletter. Etter at Russland angrep Ukraina har salget mangedoblet seg, i tilfelle det skulle skje en atomulykke.

Jodtabletter

Slike tabletter vil ikke gi deg beskyttelse mot eksempelvis atomnedfall.

Foto: Apotek 1

Men det noen ikke vet, er at de kan ha kjøpt feil type jodtabletter på apoteket.

Hos Apotek 1 i Bodø er de nemlig tom for Nycoplus sitt kosttilskudd med jod, noe som ikke er hverdagskost.

– Vi vet at folk har tatt feil, og tenker at å ha noen type jodtabletter er bedre enn ingenting. Men du må spise flere hundre av de tablettene for å få den samme effekten, sier Stokke.

Det var Bodø Nu som først omtalte saken.

Jod supplement hos Apotek 1

Apotek 1 var helt utsolgt for Nycoplus sitt kosttilskudd med jod, mandag formiddag. Dette tror de ansatte skyldes krigen i Ukraina, og faren for atomulykker eller atomangrep.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

Måtte spist 600 tabletter

Det er ikke bare i Bodø at dette fenomenet har vist seg.

Kjersti Solberg Ofstad, kommunikasjonssjef i Apotek 1, sier at de ser tendenser over hele landet.

– Vi opplever at kunder rundt om i hele landet kommer inn i våre apotek og ikke vet forskjellen på jod i beredskap og jodtilskudd. Det folk skal ha etter en atomulykke er høykonsentrert jod, og ikke kosttilskuddet.

Faktisk er forskjellen så stor at hvis du skulle få i deg like mye jod som i den høykonsentrerte versjonen, må du spise 5–600 tabletter med Nycoplus sin versjon.

Yemi Awojemi, farmasøyt og apoteker i Apotek 1 med den siste pakken de har av jodtabletter. Venter nye leveranser tirsdag

Yemi Awojemi, farmasøyt og apoteker i Apotek 1, viser fram produktet som folk faktisk bør kjøpe for å ha i beredskap hvis det skulle skje en atomulykke eller lignende.

Foto: Knut Are Tornås / NRK

I Jodix finner du 130 milligram kaliumjodid per tablett. I jodtilskuddet er det rundt 200 mikrogram jod. 130 milligram tilsvarer 130.000 mikrogram.

Apotek 1 har kontaktet kunder direkte, som har bestilt jodtilskudd i deres nettbutikk, for å forsikre seg om at de faktisk skal ha det.

– Når folk kommer og spør oss, så får de den informasjonen de trenger. Våre medarbeidere kjenner til situasjonen og legemidler, så om noen har bestilt feil, så prøver vi å ta kontakt med kunden for å dobbeltsjekke.

Les også Er atomkraftverk farlig? Her er fem vanlige påstander

Kjernekraftverk kan ifølge FN bli en viktig del av det grønne skiftet. Slik kunne det sett ut om et slikt kraftverk ble lagt til Bodø.

Ikke alle trenger Jodix

Apotek 1 i Bodø opplever stor pågang for å få tak i høykonsentrert jodtabletter.

– Det er flere titalls personer som kommer innom hver dag, pluss at mange ringer på telefon, sier farmasøyt Stokke.

– Hvorfor er det så få jodtabletter å oppdrive?

– Det er vanskelig å si hvorfor lagrene ikke er større akkurat nå. Men det er jo sånn med legemidler, at hvis alle skal ha det samtidig, så blir de leveringsproblemer. Nå kom denne konflikten kanskje litt brått på, og da er ikke kapasiteten stor nok.

Stokke understreker at hvis du er over 40, så må du ikke nødvendigvis ha Jodix.

– Vi prøver å få frem at det kun er folk fra 3 til 40 år som trenger å ta Jodix ved ankomst av atomnedfall. Hos voksne over 40 år er risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen såpass liten at man ikke trenger det, så jeg anbefaler folk over den alderen å ikke kjøpe Jodix.

800 prosent økning

NTB har snakket med Vitalkost, som selger et produkt som heter Shift Jod. Dette er et kosttilskudd av Jod, som Nycoplus sitt produkt.

Daglig leder Totto Solvang i Vitalkost, sier at de har sett en stor økning i salget av sitt produkt, og vil nå informere om at produktet ikke er det samme som Jodix.

– Vi ser en plutselig økning på nesten 800 prosent i salget av Shift Jod, og kan bare regne med at dette kommer som en følge av krigen i Ukraina. Vi føler derfor det som vår plikt å informere om at det er forskjell på et jod-tilskudd og jod-tabletter som primært er laget for å beskytte kroppen mot radioaktiv stråling.

Les også Drømmer om kjernekraftverk på gamle plattformer – kan gi billigere strøm

Kjernekraft på havet

Tilskudd av jod tas for å opprettholde normal funksjon av skjoldbruskkjertel og nervesystem, mens Jodix er utarbeidet for å forebygge effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen.

– Vi er glad for at folk kjøper våre produkter, men vi vil at det skal være basert på rett grunnlag. Når vi ser at folk kjøper vårt produkt i den tro at det beskytter mot stråling, er det vår plikt å si ifra, sier han til NTB.