Normal

Kjemper for de små

Sverre Håkon Evju har talt lokalsykehusenes sak for å ikke miste den kortreiste hverdagskirurgien i verdens flotteste landsdel.

Sverre Håkon Evju
Foto: Fritz Hansen / Fremover

NARVIK: I slutten av august ble han kåret til Årets Nordlandsdoktor av sine egne i Nordland legeforening. Et par måneder senere har han sanket sammen nok nominasjoner fra folket til å bli kandidat til Årets Nordlending.

– Jeg er ganske ukomfortabel med dette personfokuset, erkjenner hovedpersonen selv, som finner tid til en liten prat innimellom pasientkonsultasjonene.

– Men selvsagt er det en stor ære å komme på denne lista og jeg er svært ydmyk, legger han til.

Nominert

Men saken, snakker Narvik-fastlegen svært gjerne om. Han er nominert for å ha tatt til motmæle mot regjeringens forslag til ny sykehusplan, der det blant annet spøker for akuttkirurgien ved lokalsykehusene i Nordland.

– Jeg har et ektefølt hjerte for denne landsdelen, som er den flotteste i verden. Men vi har vær- og føreforhold og til tider store turistmengder som gjør det umulig å skulle standardisere sykehusene. Vi en nødt til å tilrettelegge for lokale forhold, som de gjør i for eksempel Finnmark sier han.

Evju understreker at dette ikke handler om at de små sykehusene på død og liv skal gjøre de mest kompliserte inngrepene.

– Langreist spesialistbehandling, men kortreist hverdagskirurgi, beskriver han.

Overrakte underskrifter til Bent Høie

Ingunn Snuruås, Orkdal (f.h), barnelege Anna Owczarz og Sverre Håkon Evju, Narvik overrak før sommeren underskrifter til Bent Høie utenfor Stortinget.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Uriktige bilde

Han mener det fra regjeringshold males et uriktig bilde av kompetansen på fylkets lokale sykehus.

– Jeg vet ikke om det skyldes uvitenhet eller myter, men mange har den oppfatning at småsykehusene er lik dårlig tilbud og vikarleger. Det stemmer ikke. Jeg opplever at lokalsykehusene i nord har et godt og sammensatt fagmiljø og velfungerende akuttbehandling. Nå håper jeg at alle som har skoan på og vet hvor den trykker, hjelper til med å male hele bildet med alle fargene, oppfordrer han.

Evju frykter for konsekvensene hvis akuttfunksjonen tas vekk fra sykehusene i Nordland. Både på grunn av at fagmiljøene vil forringes, men også på vegne av folket.

– Vi treng folk i husan og husan treng folk. Vi må ikke tillate å reduserer velfungernde helsetilbud ved lokalsykehusene, ved å fjerne viktige funksjoner som akuttkirurgi og redusere fødetilbudet, sier han.

Ros til Helse Nord

Evju mener lokalsykehusene bør være fremoverlente og utvikles til å bli enda bedre, ikke omvendt:

– Og Helse Nord skal ha ros har vært svært dyktige til å tilpasse våre lokalsykehus ut i fra forholdene i landsdelen. Det må i alle fall ikke bli et spørsmål om penger, for det har vi nok av avslutter han.

Trykk her for å stemme. Du kan også stemme via SMS. Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr. 3,- per stemme.