Årets Nordlending: – Har vært et voldsomt år

Med et spontant utbrudd skapte han selve symbolet på kampen for lokalsykehusene. Narvik-legen Sverre Håkon Evju talte helseministeren imot med engasjement og en bloddråpe, og blir hyllet av nordlendingene.

Sverre Håkon Evju mottar prisen årets nordlending.

GLAD PRISVINNER: lege Sverre Håkon Evju er årets nordlending.

Tre enkle ord, men likefullt et tydelig budskap; «Blør vi saktere?».

2015 ble året da fastlegen fra Finnbekken i Narvik tok opp kampen for lokalsykehuset i hjembyen. Sverre Håkon Evju hevder selv han er en rimelig tålmodig kar, men denne gangen måtte han bare si ifra.

Sverre Håkon Evju

– Blør vi saktere, spurte Sverre Håkon Evju og ble et ansikt på kampen for lokalsykehusene. Nå har NRK Nordland og Avisa Nordlands lesere, lyttere og seere stemt ham frem som Årets Nordlending.

Foto: Fritz Hansen / Fremover

– Det har vært et voldsomt år, smiler 44-åringen.

Egentlig startet året i februar. Evju skulle på et kurs på Gardermoen, men tradisjonelt nordnorsk vintervær satte flyene på bakken. Bruene var stengt og veiene lite fremkommelig.

Omgitt av akuttkirurgiske pasienter, og med følelsen av å være isolert, glapp de tre ordene ut av ham i et intervju med lokalavisa Fremover.

– Store deler av vinterhalvåret i Nord-Norge er det umulig for helikopteret å fly. Skal du putte den akutte pasienten i en ambulanse og frakte vedkommende til Harstad vil det ta betydelig lengre tid. Derfor spurte jeg om vi blør saktere her i nord, forklarer Evju.

– Økt avstand gir økt dødelighet

Bakteppet er forslaget til Nasjonal helse- og sykehusplan, som legger opp til at bare de største sykehusene i landet skal ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap.

Årets Nordlending 2015

– Prisen er et uttrykk for at folk i Nordland sier klart ifra at de fortsatt vil ha fullverdige lokalsykehus, sier en tydelig rørt prisvinner.

Foto: Kari Skeie

Prosessen, som ennå pågår, kan bety at flere sykehus mister dette tilbudet. Sverre Håkon Evju har brukt året på å tale helseministeren imot, og stemmen hans har nådd langt utenfor både hjembyens og fylkets grenser.

Nærhet til et sykehus som kan ta seg av deg når ulykken er ute, er en fanesak for fastlegen og lederen for legevakta i Narvik.

– Jeg mener de fra sentralt hold kommer med usannheter om lokalsykehusene. Et slags inntrykk av at sykehusene leverer for dårlig kvalitet, at kirurgene opererer for lite og at det ikke rekrutteres. Det bildet stemmer ikke med lokalsykehuset jeg kjenner her i Narvik. Det er ikke sant, og derfor var det nødvendig å si ifra.

All ære til en som tør å si ifra når politikerne mangler forståelse for lokale forhold (...) Vi blør ikke saktere nordpå! Viktig at han blir årets Nordlending, og at lokale sykehus kommer i fokus, før det er for sent. Denne kandidaten er faktisk livsviktig for oss.

Leserbegrunnelse

– Men helseministeren sier sykehusplanen skal gi et bedre helsevesen. Du er ikke redd for at du er med på å gjøre folk bekymret?

Anne Svelstad, kona til Sverre Håkon Evju

Familien til Sverre Håkon Evju er selvsagt på plass under prisutdelingen. Her kona Anne Svelstad og datteren Vårin (7).

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Datteren til Sverre Håkon Evju Vårin (7)

Sverre Håkon Evjus datter Vårin (7) studerer prisen pappa har fått. Storebror Sondre (9) i forgrunnen.

Foto: Vilde Bratland Erkstad / NRK
– Det er jo de som har sagt det også. Likevel mener jeg man må tørre å si ifra. Det er betimelig å spørre om vi blør saktere i nord. Forskning viser at økt avstand gir økt dødelighet. Derfor er budskapet mitt at vi ikke skal bygge ned noe som fungerer godt.

Rørt over utmerkelsen

Iført t-skjorten med det etter hvert så velkjente motivet av en bloddråpe med plaster på, holdt narviklegen i april appell for stortingspolitikere og statsråder i Oslo. Han har sågar møtt Helseminister Bent Høie flere ganger iløpet av året.

– «Han Høie» er en god gutt. Jeg har overhodet ikke noe vondt å si om ham, men på dette feltet er vi ikke enig, bemerker Evju om den jevnaldrende statsråden.

Med en far som var dyrlege og en mor som var sykepleier var veien til legeyrket kort. Han setter pris på kontakten med folk. Og folk setter så definitivt pris på Sverre Håkon Evjus engasjement.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Overrakte underskrifter til Bent Høie

Ingunn Snuruås, Orkdal (f.h), barnelege Anna Owczarz og Sverre Håkon Evju, Narvik overrakte torsdag underskrifter til Bent Høie utenfor Stortinget.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Over 1900 nordlendinger sendte inn sin begrunnelse for hvorfor fastlegen fra Narvik burde bli Årets Nordlending. «Livsviktig», «En håpets mann» og «forkjemper» er blant ordene som går igjen.

Evju har med sitt brennende engasjement for lokalsykehusene inspirert mennesker i bygd og by. Han fremstår som en håpets mann, en mann for fremtiden i en samtid da effektivisering og besparing går på bekostning av det vi alle skal og må holde hellig.

Leserbegrunnelse

– En enorm ære, sier hovedpersonen selv - tydelig rørt.

– Denne utmerkelsen løfter jeg langt over meg selv. Dette er Nordlands befolkning som sier klart ifra at de fortsatt vil ha fullverdige lokalsykehus i nord, både i Narvik og Lofoten. Jeg kan gjerne være ansiktet utad for aksjonen, men dette er større enn meg. Det håper jeg folk skjønner.

Helsedepartementet: – Viser engasjementet

NRK har vært i kontakt med Helsedepartementet for å høre hvordan de vurderer det sterke engasjementet rundt lokalsykehusene som utdelingen av Årets Nordlending har skapt.

I en epost skriver statssekretær Lisbeth Normann fra Høyre følgende:

– Først vil jeg gratulere Sverre Håkon Evju med prisen. Dette viser at befolkningen i Norland er engasjert i sykehustilbudet sitt. Jeg kan forstå at noen kan bli engstelige når de hører debatten om lokalsykehusene. Men regjeringens mål er ikke å svekka de små sykehusene, men å styrke dem. Vi ønsker at de skal gjøre mer, og ikke mindre. Alle skal føle seg trygge på at de får god helsehjelp der de bor, både når det haster og når det ikke haster.