Tre enkle ord, men likefullt et tydelig budskap; «Blør vi saktere?».
2015 ble året da fastlegen fra Finnbekken i Narvik tok opp kampen for lokalsykehuset i hjembyen. Sverre Håkon Evju hevder selv han er en rimelig tålmodig kar, men denne gangen måtte han bare si ifra.
– Det har vært et voldsomt år, smiler 44-åringen.
Egentlig startet året i februar. Evju skulle på et kurs på Gardermoen, men tradisjonelt nordnorsk vintervær satte flyene på bakken. Bruene var stengt og veiene lite fremkommelig.
Omgitt av akuttkirurgiske pasienter, og med følelsen av å være isolert, glapp de tre ordene ut av ham i et intervju med lokalavisa Fremover.
– Store deler av vinterhalvåret i Nord-Norge er det umulig for helikopteret å fly. Skal du putte den akutte pasienten i en ambulanse og frakte vedkommende til Harstad vil det ta betydelig lengre tid. Derfor spurte jeg om vi blør saktere her i nord, forklarer Evju.
– Økt avstand gir økt dødelighet
Bakteppet er forslaget til Nasjonal helse- og sykehusplan, som legger opp til at bare de største sykehusene i landet skal ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap.
Prosessen, som ennå pågår, kan bety at flere sykehus mister dette tilbudet. Sverre Håkon Evju har brukt året på å tale helseministeren imot, og stemmen hans har nådd langt utenfor både hjembyens og fylkets grenser.
Nærhet til et sykehus som kan ta seg av deg når ulykken er ute, er en fanesak for fastlegen og lederen for legevakta i Narvik.
– Jeg mener de fra sentralt hold kommer med usannheter om lokalsykehusene. Et slags inntrykk av at sykehusene leverer for dårlig kvalitet, at kirurgene opererer for lite og at det ikke rekrutteres. Det bildet stemmer ikke med lokalsykehuset jeg kjenner her i Narvik. Det er ikke sant, og derfor var det nødvendig å si ifra.
– Men helseministeren sier sykehusplanen skal gi et bedre helsevesen. Du er ikke redd for at du er med på å gjøre folk bekymret?
Rørt over utmerkelsen
Iført t-skjorten med det etter hvert så velkjente motivet av en bloddråpe med plaster på, holdt narviklegen i april appell for stortingspolitikere og statsråder i Oslo. Han har sågar møtt Helseminister Bent Høie flere ganger iløpet av året.
– «Han Høie» er en god gutt. Jeg har overhodet ikke noe vondt å si om ham, men på dette feltet er vi ikke enig, bemerker Evju om den jevnaldrende statsråden.
Med en far som var dyrlege og en mor som var sykepleier var veien til legeyrket kort. Han setter pris på kontakten med folk. Og folk setter så definitivt pris på Sverre Håkon Evjus engasjement.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Over 1900 nordlendinger sendte inn sin begrunnelse for hvorfor fastlegen fra Narvik burde bli Årets Nordlending. «Livsviktig», «En håpets mann» og «forkjemper» er blant ordene som går igjen.
– En enorm ære, sier hovedpersonen selv - tydelig rørt.
– Denne utmerkelsen løfter jeg langt over meg selv. Dette er Nordlands befolkning som sier klart ifra at de fortsatt vil ha fullverdige lokalsykehus i nord, både i Narvik og Lofoten. Jeg kan gjerne være ansiktet utad for aksjonen, men dette er større enn meg. Det håper jeg folk skjønner.
Helsedepartementet: – Viser engasjementet
NRK har vært i kontakt med Helsedepartementet for å høre hvordan de vurderer det sterke engasjementet rundt lokalsykehusene som utdelingen av Årets Nordlending har skapt.
I en epost skriver statssekretær Lisbeth Normann fra Høyre følgende:
– Først vil jeg gratulere Sverre Håkon Evju med prisen. Dette viser at befolkningen i Norland er engasjert i sykehustilbudet sitt. Jeg kan forstå at noen kan bli engstelige når de hører debatten om lokalsykehusene. Men regjeringens mål er ikke å svekka de små sykehusene, men å styrke dem. Vi ønsker at de skal gjøre mer, og ikke mindre. Alle skal føle seg trygge på at de får god helsehjelp der de bor, både når det haster og når det ikke haster.