Rekordmange stemmer

BODØ: 9422 stemmer har kommet inn til kåringen av Årets Nordlending. Det er nesten en tredobling av fjoråret.

Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen, AN og distriktsredaktør Tone Kunst

– Det er helt fantastisk å se at det har vært et så stort engasjement, sier distriktsredaktør Tone Kunst (til høyre). Her sammen med sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i AN.

Foto: Sigurd Steinum/NRK

Fredag klokken 12 gikk fristen for å stemme på Årets Nordlending ut, og rekordmange stemmer kom inn.

– I år har vi tydeligvis funnet mange kandidater som har engasjert. Og det er helt fantastisk å se at det har vært så stort engasjement, sier distriktsredaktør i NRK Nordland, Tone Kunst.

Jevnt

Sammen med sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan Eirik Hanssen, fylkesrådsleder Tomas Nordvoll og informasjonssjef i Widerøe, Silje Brandvoll, utgjør de juryen som skal ta den endelige avgjørelsen på hvem som kan kalle seg Årets Nordlending 2015. Vinneren vil bli presentert i løpet av neste uke under et arrangement i Central Atrium.

– Hvordan ser stemmefordelingen ut?

– Det er mange som har fått mange stemmer, og det er et midtsjikt hvor det er helt jevnt. Men det er noen få kandidater som har pekt seg ut og fått betydelig flere stemmer enn andre. Og vi har fått et godt råd gjennom denne høringen, sier hun.

Rekord

I år har det ikke bare vært stemmerekord. Det har også kommet inn rekordmange nominasjoner. I fjor, da Erlend Elias Bragstad gikk til topps i kåringen, kom det inn 143 nominasjoner på 91 navn. I år fikk juryen inn 289 nominasjoner på 150 navn.

– Det er artig og oppmuntrende for oss som står bak kåringen at prisen legges merke til i befolkningen, sier hun.

Her er noen av begrunnelsene

Årets Nordlending

Av ti nominerte, skal snart en vinner offentliggjøres.

I tillegg til rene stemmer i kåringen av Årets Nordlending, har juryen også bedt om begrunnelser. Her er noen av dem.

Tor B. Jørgensen:

– Nordlands apostel har vært en stemme både for fylket, for landsdelen, for marginaliserte samfunnsgrupper, og han har hatt et ekte og globalt engasjement for miljøet, skaperverket. Han har vært en uredd stemme i samfunnsdebatten. Med respekt og medmenneskelighet har han vært et fyrtårn for mange.

Caroline Meier:

– Caroline er en dame med ukuelig pågangsmot og kreativitet. To egenskaper som Nordland trenger. Ho har vist at det ho brenner for og går inn for får ho til. Hennes vilje til å skape nye ting på tvers av alt og alle er beundringsverdig. Hun gjør bare det hun er født til å gjøre. God kommunikasjon fra innsiden ut. En stemme for framtiden.

Sverre Håkon Evju:

– Tydelig, uredd og seriøs i sin kamp for å bevare akuttberedskap i lokalsykehusene! God representant for det nordnorske helsevesen! Evju står på for oss alle. Engasjert, inkluderende og omsorgsfull fastlege som står på for enormt mange mennesker. Intet annet enn imponerende!

Astrid Linerud:

– Å gjentatte ganger risikere eget liv for å hjelpe andre, mener jeg gjør Astrid Linerud til den kandidaten som bør vinne denne kåringen. Det er for lett i disse «bare må ha tidene» å glemme av den innsatsen mange sto for under krigen. Det er ikke mange gjenlevende som kan sies å ha utført det som ho Astrid gjorde som ung jente!

Brynjar Forbergskog:

– Brynjar Forbergskog viser at det er mulig å vokse seg stor og flink også i Nord-Norge. Han er en visjonær leder som ikke gjør noe halvveis eller uten å ha tenkt grundig gjennom det. Denne lederen har alt fokus på driften, og en arbeidsmoral det står respekt av. Ingenting er kommet gratis. Brynjar Forbergskog er et klassisk eksempel på at med hardt arbeid er det mulig å komme akkurat så langt man vil, han er et strålende forbilde for nordlendinger i alle aldre.

Marcus & Martinus

– De er helt fantastiske gutter som får hele Norge til å synge med. Både gamle og unge. Disse guttene er så jordnære og viser et varmt hjerte til alle de møter. Sånn ungdom trenger vi i Norge.

Aino Olaisen

– Et Nordnorsk fyrtårn og lokomotiv når det gjelder å bevise at det virkelig går an å gjøre det svært så godt ute i Distrikts-Norge. Verdiskapingen skjer faktisk i distriktene.

Sondre Justad

– Han er en gledesspreder av en ung artist med musikk som fenger alle aldersgrupper. Fantastisk representant for Nord-Norge. Talentfull og sympatisk.

Anne Jorid Gjertsen

– Anne-Jorid er en fantastisk person med hjertet på rett sted. Hun setter alle andre høyere en seg selv og vet å sette ord på ting som er positivt og det som er trist. Dette gjør hun slik bare hun kan. Det er en fryd å lese hennes ord om ting og tang. Hun er heller ikke redd for å ta i et tak eller to i dugnad. Hun er en meget verdig kandidat til Årets Nordlending.

Trond Olsen:

– En utrolig sliter i medgang og motgang. Han er en god ambassadør for oss nordlendinger om gir oss glede ed sitt gode spill, og han er en viktig bidragsyter for at Glimt holder seg i Tippeligaen.