Hopp til innhold

Årets nordlending 2008

Malin Arntsen er av Avisa Nordland kåret til ”Årets nordlending 2008”.

Malin Arntsen

Malin Arntsens livsmott: Ingenting er umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid. Nå er hun kåret til årets nordlending av Avisa Nordland. Juryen påpeker at Malin Arntsen er et levende eksempel på skaperkraften som bor i mange nordlandskvinner.

Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland

En enstemmig jury begrunner sin avgjørelse slik:

Malin Arntsen er 36 år og bosatt på øya Rødøy - i Rødøy kommune. Der bor det rundt 200 mennesker. Hun vet hva det vil si å slåss for å komme seg fram.

For henne er ingenting umulig. Det umulige tar bare litt lengre tid.

Måtte spa møkk

Med dette livsmottoet gikk den 24 år gamle hjelpepleieren i 1996 i gang med å rydde den gamle internatskolen Klokkergården på Rødøy. Den var falleferdig og sist brukt som fjøs. Målet var å gjøre den om til en reiselivsbedrift. Men det første hun måtte gjøre var å spa møkk. Det er ingen overdrivelse å si at det var få som trodde på ungjentas drømmer.

Det umulige var mulig. Men det har vært en lang og tøff reise. Kampen mot sambygdingenes skepsis, byråkratiet, politikere og manglende infrastruktur maktet ikke å knekke hennes ambisiøse planer.

Malin Arntsen

Malin Arntsen utenfor Klokkergården på Rødøya.

Foto: Rune Slyngstad / Avisa Nordland

Økende interesse

I dag - 12 år etter - tar den lille øyperlen med sine 200 innbyggere imot 20 000 turister i sesongen. Og antallet som ønsker å besøke Malin og Klokkergården er sterkt økende. Gjestene kommer fra hele landet. Nå viser også utenlandske turoperatører interesse.

Grunderen Malin Arntsen ligger ikke på latsiden. I løpet av neste år planlegges det bygget et nytt spisested, nye fasiliteter for kurs- og konferanse, samt utvidelse av overnattingskapasiteten til 60-70 sengeplasser. Flytebrygga for fritidsbåter skal utvides, og det skal bygges ny fast kai for å kunne ta imot cruisebåter og yachter.

For få år siden ble Malin rammet av kreft, og fikk en påminnelse om hvor sårbart livet kan være. Hun innså at bedriften ikke bare kunne være avhengig av en person. Hun dro inn flere aktører og utviklet bedriften slik at den nå står på flere bein. I tillegg har hennes etableringer åpnet muligheter for andre. Nå er det fem aktører som sammen jobber for å utvikle lille Rødøya til et attraktivt reisemål.

Rødøyløva

Rødøyløva i det fjerne.

Foto: Jim Lauritsen

Hentet til Svartisen

For to år siden ble hun headhuntet til å skape ny aktivitet på Svartisen. Nå er hun daglig leder både der og på Klokkergården. Med suksess begge steder. Allerede har hun hatt mye storfint besøk. Selv Chelsea-eier Roman Abramovitsj fant fram til henne med sin gigant-yacht.

Hennes pågangsmot, erfaring og engasjement er blitt lagt merke til. Ikke bare lokalt, men også nasjonalt. Som en av ti bedriftsutviklere ble Malin for et par år siden invitert hjem til kronprinsparet på Skaugum for å fortelle om sin forretningside. Hun er også blitt en attraktiv næringskvinne når det skal rekrutteres til styrer og råd. Og en etterspurt foredragsholder.

Juryen vektlegger at Malin Arntsen er et lysende eksempel på hva det er mulig å skape i en utkant av Nordland. Hun er en flott rollemodell for unge mennesker, spesielt kvinner, som ønsker å skape arbeidsplasser i de små lokalsamfunnene. Hun har vist at det er mulig. Og at den ene bedriften gjerne drar med seg flere etableringer.

Malin Arntsen har gjort en særdeles prisverdig jobb for sitt lokalsamfunn, for Rødøy kommune, for Helgeland og hele Nordland. Ikke bare har hun forvandlet ei falleferdig rønne fra 1906 til en flott reiselivsbedrift, hun har skaffet kommunen, Helgeland og Nordland en attraksjon å være stolt av.

Klokkergården - en merkevare

Klokkergården har blitt en merkevare fordi maten er god, opplevelsene er store og alle som kommer dit kjenner at det de får er ekte og god nordnorsk gjestfrihet. Derfor har Malin fått Nordland fylkes næringspris. Og Klokkergården Marina er to ganger kåret til Norges 3. beste gjestehavn.

I statuttene for kåringen av ”Årets nordlending” i Avisa Nordland heter det at ”Årets nordlending har gjennom personlig innsats det siste året bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som et eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje.

Juryen påpeker at Malin Arntsen er et levende eksempel på skaperkraften som bor i mange nordlandskvinner. For henne er ingen ting umulig.

Årets jury har bestått av vaktsjef Monica White Martinsen i NRK Nordland, regiondirektør Edel Storelvmo i NHO Nordland, fylkesråd Odd Eriksen i Nordland Fylkeskommune og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland.

Juryen har på bakgrunn av forslag fra leserne nominert ti aktuelle kandidater. Avstemningen blant leserne var jevnere i år enn tidligere. Nærmere to tusen lesere har bidratt gjennom avstemning og med innsending av argumenter for kandidatene. Malin Arntsen var blant de som fikk flest stemmer.

Det er juryen som i henhold til statuttene har foretatt det endelige valget av ”Årets nordlending 2008”.