Hopp til innhold

Isak signerte proffkontrakt og skal spille e-sport for Bodø/Glimt

Bodø/Glimt ligger an til et historisk eliteseriegull i år. Nå satser laget på å bli like gode i e-sport, og har signert proffkontrakt med to unge spillere.

Isak Øvrevold signerte i dag proffkontrakt for e-sport med Bodø/Glimt, som skal satse i eSerien med FIFA.

En konsentrert Isak Øvrevold underveis i den avgjørende finalekampen.

Foto: Kasper Holgersen

– Det er helt sykt. Jeg trodde ikke det skulle skje, det er nesten som en drøm, sier Isak Øvrevold fra Bodø.

Han er snart 16 år og er en av to spillere som i kveld signerte proffkontrakt, og skal representere de helgule på øverste nivå i Norge.

Riktignok er det ikke snakk om sprinter, skudd og sklitaklinger på kunstgress, men kamper i den digitale eSerien – den offisielle norske e-sportligaen i videospillet FIFA.

Isak Øvrevold og Stian Edvardsen har signert proffkontrakt med Bodø/Glimt i e-sport.

Isak Øvrevold og Stian Edvardsen har stor tro på at de kan spille bra for Bodø/Glimt i eSerien kommende sesong.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

24 år gamle Stian Edvardsen fra Mo i Rana er den andre som skal representere Bodø/Glimt den kommende sesongen, etter at de ble kåret til de beste FIFA-spillerne i Nordland.

– Det er veldig artig å få kontrakt med Glimt, sier Edvardsen.

Bodø/Glimt har gått sammen med e-sport-organisasjonen Skade i Mosjøen om å etablere et e-sportlag for Glimt.

I første omgang er målet å etablere seg i eSerien.

– Men målet er å finne spillere her i Nordland som kan profileres og levere. Det er derfor vi har hatt kvalifisering i Mosjøen, Mo i Rana og Bodø, og nå finale i Bodø, sier daglig leder Kim Erik Aanes i SKADE.

Kim Erik Aanes er e-sportlærer og primus motor

Kim Erik Aanes er e-sportlærer og daglig leder i e-sport-organisasjonen Skade.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Verdens raskest voksende sport

FIFA er det mest solgte fotballspillet i verden, med over 270 millioner solgte eksemplarer av spillet siden første utgave kom i 1993. Etterhvert vokste det frem turneringer, hvor spillere kunne konkurrere mot andre om premiepenger.

Verdenscupen ble i 2018 sett av anslagsvis 30 millioner. Premiepotten var på cirka 3,5 millioner norske kroner.

I 2019 lanserte Norsk Toppfotball sin egen FIFA-serie, hvor klubber fra de to øverste divisjonene i norsk fotball kan stille med lag.

Martin Ygre i Norsk Toppfotball er prosjektleder for eSerien. Han sier Norge sakte, men sikkert kommer etter andre europeiske land.

– E-sport er sportsgrenen som vokser raskest på verdensbasis. I Norge har vi flere spillere som ikke er langt unna fra å kvalifisere seg til verdenscupen.

Kim Erik Aanes i SKADE sammenligner e-sport med sjakk, og sier det kreves mye av utøverne for å lykkes.

– E-sport er en krevende hjernesport, som kan gjøre deg fysisk sliten av å spille. I FIFA styrer du alle elleve spillerne alene. Du må sette opp taktikk, forstå det strategiske i fotball, og reaksjonstida er helt vanvittig, sier Aanes.

Flere klubber satser på FIFA-lag

Den kommende sesongen i eSerien starter i begynnelsen av november og varer til slutten av mars. Den vil bestå av 18 lag fra eliteserien og 1. divisjon, når Glimt for første gang deltar.

Nylig signerte både Mjøndalen og Lillestrøm nye spillere. At Glimt nå stiller med lag er veldig gledelig, sier Ygre.

– Jeg syntes det er veldig spennende. Vi har hatt en god dialog med Glimt i denne prosessen. Det er bra at de sammen med Tromsø får Nord-Norge på banen.

Sesongen består av et innledende seriespill, før de åtte beste klubbene møtes til et sluttspill til våren. De fire beste klubbene fordeler en premiepott på 250.000 kroner.

– Hver eneste klubb har sitt klubblokale, og i serien gjennomføres kampene ved livestreaming. Av de 18 klubbene vil de åtte beste møtes til et live sluttspill i et valgt lokale i Norge. Så må vi se an om det blir med eller uten publikum.

Vil gjøre FIFA til et levebrød

I Nordland håper de nysignerte spillerne til Bodø/Glimt at de kan gjenta suksessen som fotballklubben har hatt ute på matta i eliteserien.

– Jeg skal vinne alle kampene jeg spiller, og det tror jeg at jeg klarer, sier Stian Edvardsen.

Stian Edvardsen spiller FIFA.

Stian Edvardsen underveis i konkurransen som ble arrangert i Stormen bibliotek i Bodø i kveld.

Foto: Kasper Holgersen

Lagkamerat Isak Øvrevold har like stor tro på at også han vinner alle sine kamper.

– Jeg skal i hvert fall prøve.

– Er dette noe du anbefaler til andre ungdommer?

– Ja. Det er mange som spiller FIFA, og det er bare å øve for å bli bedre. Så kanskje du kommer like langt som vi har nå, sier Øvrevold.

Foreløpig er ikke kontrakten med Glimt og SKADE nok til å gjøre spillingen til et levebrød, men målet er å komme dit.

– Lønn varierer litt, og vi må se på hvor vi legger oss, sier Kim Erik Aanes. Tidligere i høst antydet han en minstelønn på 10.000 i sesongen.

Og akkurat som i den virkelige fotballverdenen, så kan spillere kjøpes og selges mellom klubbene. Aanes legger ikke skjul på at ambisjonen er å bygge et sterkt Glimt-lag, også på den digitale arenaen.

– Vi signerer nå først to, men leker litt med tanken på å kunne utvide for å satse høyere. I Noen av de internasjonale turneringene kreves det fire spillere.