Her har turisten satt seg fast – uten sikring

– Direkte livsfarlig, sier politioverbetjent etter at en utenlandsk kvinne uten sikring måtte berges ned fra det smale fjellplatået på Svolværgeita, 355 meter over havet.

Klatrer på Svolværgeita, usikret

Ifølge redningsmannen, firte kvinnens turpartner seg selv ned med et tau, mens kvinnen ble stående alene igjen på toppen uten sikring.

Foto: Privat

– Det er stupbratt på alle kanter og ingen retrettmulighet. Det er en ren klatreetappe de siste 40 meterne opp. Faller du, gir utfallet seg selv, sier politioverbetjent Terje Pedersen ved Svolvær politistasjon.

Han er rystet etter at et utenlandsk par i helga tok seg opp på Svolværgeita uten sikring. Til alt overmål hoppet også paret fra den ene fjelltoppen til den andre.

Mannen skal ha hatt et tau, som han klarte å fire seg ned med, mens kvinnen ble stående fast på det lille fjellplatået uten sikring.

– Det er direkte livsfarlig, enkelt og greit. Et enkelt feilsteg, så er det over, sier Pedersen.

Mye trafikk i sommer

De to toppene som ser ut som to geitehorn er et populært mål for mange fjellentusiaster. I sommer har det vært gjennomført en rekke halsbrekkende stunts på toppen av det karakteristiske fjellet Svolværgeita i Lofoten.

Det som derimot har kjennetegnet disse, er at de har vært gjennomført med sikring, ettersom det anses som «umulig» å klatre opp den svært lille fjellplatået uten å være festet med tau.

Men til tross for dette unisone rådet til alle som vil beseire fjellet, var det søndag et ungt par som altså forsøkte seg på det motsatte. Det endte med at hun måtte berges ned mens hun klamret seg fast til fjellkanten, sier Pedersen.

– En lokal fjellguide som har god erfaring med Svolværgeita ble varslet om at en kvinne satt fast på toppen av fjellet. Han dro til fjells med tilstrekkelig sikringsutstyr og brakt henne ned.

Unødvendig

Politiet ber nå innstendig eventyrlystne turgåere om å ta sine forholdsregler før de legger ut på tur.

– To kontakt med lokale fjellguidene og forhør deg om hva du behøver av sikkerhetsutstyr og hvilke ruter som er best å benytte. Svolværgeita er et stort ikon, men det er ikke en vanlig fjelltur. Hvis ikke setter de eget og andre liv i stor fare.

Den erfarne fjellklatreren Geir Rune Holm, som har 579 turer bak seg på Svolværgeita, var med på å berge ned kvinnen fra det populære fjellet. Han tror de mange stuntene på Svolværgeita i sommer lokker stadig flere turister til fjellet.

Tidligere i august hoppet Brage Hernes Gåsvær (18) salto mellom hornene på Svolværgeita. Uka etter hoppet den 26 år gamle trialsyklisten Eirik Ulltang mellom toppene på sykkel.

– De har forberedt seg i lengre tid og visste hva de gjorde. Dessuten var de sikret. Å klatre opp uten sikring er livsfarlig, sier han til Lofotposten.

Eirik Ulltang er profesjonell trialsyklist, og hopper mellom hornene på Svolværgeita på sykkel som den første i verden.