Hopp til innhold

Hermann fant lyden av påsken: – Folk måtte skjerpe seg

Antall årlige redningsaksjoner har økt, men én spesiell melodi minner nordmenn på Fjellvettreglene.

Hermann Gran holder platen med musikken som for mange er lyden av påske.

PÅSKELYD: Hermann Gran fant lydsporet til informasjonsfilmen om Fjellvettreglene. Valget falt på «Daydream» med Frank Pourcel and his Grand Orchestra.

Foto: Kaja Jonassen Figenschou / NRK

Ni av ti nordmenn går på tur eller driver andre former for friluftsliv. Det opplyser Miljøstatus.

Det er kanskje spesielt mange som nyter friluftslivet gjennom påskeuka.

Da er det én spesiell lyd som minner mange turglade nordmenn på være varsomme.

Varig inntrykk

Friluftsliv kan gi gode opplevelser, trivsel og bedre helse, men det er også viktig å ha respekt for og kunnskap om naturen man går i.

Ulykkespåsken i 1967, hvor 17 personer omkom i uvær på påskefjellet, satte fart på arbeidet for å spre kunnskap om fjellvett blant folk.

Les også 50 år siden ulykkespåsken: 17 døde i fjellet

Jotunheimen mars 1967

– Det var utgangspunktet for at Røde Kors begynte å tenke at det må gjøres et eller annet. Da kom dette med Fjellvettreglene inn, sier Hermann Gran (80).

Fjellvettreglene ble utarbeidet av Røde Kors og Den Norske Turistforeningen (DNT).

I 1972 var han med på å lage TV-innslaget om Fjellvettreglene, da programredaksjonen i NRK fjernsynet fant ut at de også måtte være med på å opplyse nordmenn om fjellvett.

– Litt av filosofien var rett og slett at folk måtte skjerpe seg.

Siden den gang har det vært én spesiell lyd som har tonesatt påsken i Norge.

– Da vi lagde serien, så satt jeg i grammofonarkivet her i flere dager og mange timer og bladde gjennom ulike typer musikk.

Plutselig kom Gran over en plate som ville passe perfekt til TV-innslaget: En innspilling av Daydream med franske Frank Pourcel and his Grand Orchestra. Dette er en instrumentalversjon av låta med samme navn fra det belgiske bandet Wallace Collection, som igjen bygger på en melodi fra balletten Svansesjøen av Tsjajkovskij.

– I dag knyttes sunn fornuft i fjellet til den melodien. Det er det som er det fine. At man har laget et varig inntrykk som har satt seg fast.

Fra 1989 av ble samme melodi kjent for nye generasjoner. Da dukket karakteren Severin Suveren, spilt av Åsleik Engmark, opp i en informasjonskampanje på TV om Fjellvettreglene. Musikken var den samme som i Grans TV-innslag.

Stor økning

Selv om Fjellvettreglene har forbedret nordmenns kunnskaper om hvordan man trygt kan ferdes når man er på tur, viser statistikken at det er flere dødsfall og redningsaksjoner i fjellet nå enn før.

Røde Kors Hjelpekorps er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten.

– Påsken 2023 bisto frivillige fra Røde Kors i mer enn 500 situasjoner der mennesker har skadet seg. Hjelpekorpset deltok i 321 oppdrag, blant annet søk- og redningsaksjoner og henteoppdrag, skriver Røde Kors i en pressemelding.

Tall fra Hovedredningssentralen viser at antall årlige redningsaksjoner har økt fra 2400 på 1980-tallet til nesten 9000 i 2023.

– Urovekkende tall

Syv av ti nordmenn mener de kan ta ansvar for egen sikkerhet på tur i fjellet, men bare 18 prosent er helt sikre på at de har med seg nok utstyr til å møte uvær på turen.

Det kommer fram i en ny undersøkelse utført av Opinion for Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT).

– Dette er urovekkende tall. Mange av oss mener at vi kan ta ansvar for sikkerheten vår på tur, samtidig innrømmer overraskende mange at de nok ikke har med seg det utstyret som trengs for å møte uvær i fjellet – både for å hjelpe seg selv og andre, sier Anne Bergh, generalsekretær i Norges Røde Kors i en pressemelding.

Original video om fjellvettreglene fra 1972.

Original video om fjellvettreglene fra 1972.