Hopp til innhold

Eirik hoppet Svolværgeita på sykkel

Våghalser som hopper mellom toppene på Svolværgeita imponerer de fleste. Men ingen har hoppet over geita på sykkel før Eirik Ulltang.

Eirik Ulltang er profesjonell trialsyklist, og hopper mellom hornene på Svolværgeita på sykkel som den første i verden.

Trialsykleren Hopper flere hundre meter over bakken mellom de to hornene på Svolværgeita i Lofoten. Foto: Martin Innerdal Dalen

De to toppene som ser ut som to geitehorn er et populært mål for mange fjellentusiaster. Ønsket er ofte å hoppe fra det ene til det andre, men enkelte ønsker å gjøre hoppet 355 meter over havet enda mer spennende.

For drøyt to uker siden skrev NRK om Brage som hoppet salto på geita. Nå har Eirik brukt fantasien, og hoppet mellom hornene på to hjul.

– Jeg har drømt lenge om den, men valgte å hoppe med sykkel mest fordi ingen har gjort det før, sier 26 år gamle Eirik Ulltang.

Trialsyklisten sier han ble overveldet over det luftige synet som møtte han på toppen av geita.

– Det er nesten 400 meter ned, og om jeg hadde vært der før er det ikke sikkert jeg hadde turt å dra opp sykkelen hele veien for så å hoppe med den, innrømmer Ulltang til NRK.

Godt planlagt

Selv om syklisten ble overveldet, og brukte nær en time på å tenke seg om før han hoppet, sier han at turen var planlagt over to år.

Turen opp til Svolværgeita forklarer trialsykleren som krevende. Klatrende med sykkelen på ryggen, før et spektakulært syn møter deg på toppen av kjendisgeita.

Guiden sikrer før sykkelhoppet

Guide, Ole Christian Fredriksen gjør klar Svolværgeita før sykkel-hoppet. Syklisten forteller at problemet er at du må ha mye slakk i sikringen for å kunne hoppe med sykkelen.

Foto: MARTIN INNERDAL DALEN

– Jeg sto nesten en time med ett bein på pedalen, mens jeg fokuserte og visualiserte hoppet i hodet, forteller Ulltang.

Etter rundt tusen gjennomganger i hodet ble han avbrutt av guiden. Følget hadde mistet følelsen i bena og skrittet, og ga beskjed om at måtte hoppe.

– Da satte jeg høyrebeinet opp, og gikk opp på bakhjulet, før jeg så hoppet over. Det var gjort på ett sekund, forteller hopperen.

– Det var helt magisk. Samtidig som det var en slags lettelse, som gikk over til at jeg ble svært oppspilt.

– Et svært komplisert hopp

Til tross for at syklisten hele tiden var sikret med tau, forklarer han at det var stor risiko for skade.

Sykkelen kompliserte det hele, og en liten feil kunne dermed fått store følger.

– Det er bare en liten fyrstikkeske-kant som du må satse fra. Hvis jeg hadde sklidd hadde jeg nok truffet han som sikra, og fått en uheldig pendel-effekt mellom hornene.

Til tross for risikoen hevder syklisten at han aldri vurderte å ombestemme seg. Ulltang legger også til at han mener alle bør kunne bruke naturen slik de vil.

– I naturen kan folk gjøre hva de vil. Men alle må ta ansvar for seg selv, og være kalkulert. Personlig mener jeg man skal kunne gjøre slikt, og andre skal ikke bestemme hvordan man bruker naturen, sier han.

Før hoppet mellom hornene

Guiden, Ole Christian Fredriksen og Eirik har en pustepause på vei opp til Svolværgeita.

Foto: MARTIN INNERDAL DALEN