Hopp til innhold

Brage (18) hoppet salto på Svolværgeita: – Det kriblet skikkelig i magen

Du har kanskje sett spektakulære bilder av våghalser som hopper mellom toppene på Svolværgeita. Men ingen har hoppet salto – før Brage Hernes Gåsvær.

Bilder av at Brage (18) tar salto på svolværgeita, dronefoto og nærbilde

SPEKTAKULÆRT: Her kan du se Brage Hernes Gåsværs salto fra det ene til det andre hornet på fjellet Svolværgeita i Lofoten. FOTO: Jarl Hernes Gåsvær.

Brage Hernes Gåsvær (18) hoppet fredag en salto med halvskru mellom de to toppene på Svolværgeita, 355 meter over havet, skriver TV2. Å hoppe mellom de to tappene, som ser ut som to geitehorn, er populært blant fjellklatrere, men også forbundet med en viss risiko.

Ikke planlagt

– Et slikt hopp er ikke for hvem som helst. Du må vite hva du gjør. Men som gammel turner har jeg hoppet salto tusen ganger, og har stålkontroll. Jeg følte meg fullstendig trygg på at det ville gå helt fint. Og det gjorde det, sier Brage Hernes Gåsvær (18) fra Bodø.

Da storebror Jarl Hernes Gåsvær og fire andre kompiser skulle på spontan Lofoten-ferie heiv 18-åringen seg med.

Kriblet i kroppen

– Da jeg så Svolværgeita kriblet det i kroppen. Jeg fikk jeg veldig lyst å hoppe salto. Det hadde ingen gjort før.

Kompisgjengen rådført seg med lokale kjentfolk i Lofoten, som mente at hoppet kunne la seg gjennomføre. 18-åringen er turntrener og har drevet med innendørs klatring i 5 år.

– Vi brukte noen dager på å planlegge og skaffe skikkelig utstyr. Sikkerhet har stått i høysetet. Jeg har på meg sele og tau. Og jeg tok noen testhopp på Vågakallen kvelden før.

Kunne knekt nakken

Brage Hernes Gåsvær

Kvelden før saltohoppet gjør Brage noen testhopp på fjellet Vågakallen.

Foto: Anders Klever Kirkeby

Med bare to timers søvn og ei brødskive med Nugatti innabords klatrer 18-åringen og teamet opp på Svolværgeita. Storebror Jarl skal filme stuntet, og alle er spente.

Det er flere hundre meter ned, og et mislykket hopp kunne likevel endt fatalt for 18-åringen.

Mamma ikke fornøyd

– Hadde jeg bommet og falt kunne jeg fort ha knekt nakken. Men utrolig nok var jeg ikke nervøs i det hele tatt. Jeg talte til tre og hoppet, forteller han til NRK.

En halvannen meter og et sekund senere landet Brage elegant på det andre hornet på geita, til vill jubel fra kompisgjengen.

– Det er nok det sykeste stuntet jeg har gjort i mitt liv. Men jeg var aldri i tvil om at jeg ikke skulle klare det.

Det var bare en person som ikke var så fornøyd – og det var mamma.

– Jeg kunne ikke fortelle om hoppet på forhånd. Da hadde det blitt bråk. Hun var ikke spesielt fornøyd da hun fikk se videoen. Men det gikk jo bra, smiler 18-åringen.