Gir 35 millioner til flystasjonen forsvarssjefen vil legge ned

Regjeringen vil øke aktiviteten til Orion-flyene på Andøya. Det skjer samtidig som forsvarssjefen vil legge ned basen innen fem år. – Et stort paradoks, sier tillitsvalgt.

Tillitsvalgte på Andøy

TILLITSVALGTE ANDØY: På stillbildet ser vi Rune Stave, Bjørn Pedersen, Geir Bringsli, Beate Stellander, Stein-Håkon Eilertsen, Morten Sørlundsengen, Dag Ole Pedersen og Karl Ø Bråten.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Regjeringen satser 35 millioner på å øke aktiviteten til Orion-flyene på Andøya i statsbudsjettet. Ifølge budsjettet skal pengene brukes på å øke antall og lengde på toktene med de maritime partruljeflyene.

Forsvarssjefen og forsvarsministeren

Forsvarssjef, Haakon Bruun-Hanssen, og forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide, under seremonien da Norges første F-35 kampfly ble rullet ut på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i den amerikanske delstaten Texas.

Foto: Laura Buckman / NTB scanpix

– Dette er en del av regjeringens satsing på økt aktivitet og tilstedeværelse i nordområdene, og vil øke evnen til å ivareta oppgaver knyttet til overvåking og informasjonsinnhenting for nasjonalt og alliert bruk, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Dette skjer samtidig som forsvarssjefen foreslår å legge ned basen innen fem år, noe tillitsvalgt Stein-Håkon Eilersen ved Andøya flystasjon kaller et stort paradoks.

– Det er veldig bra at regjeringen bevilger mer penger til den viktige jobben vi gjør. Men vi stusser jo over om dette er et spill, for forsvarssjefen vil jo legge ned noe som det er politisk vilje til å opprettholde, sier Eilersen i en kommentar til NRK.

– Dette styrker vår sak. Det er en indikasjon på at det er vilje og at politikerne ser nytten i det vi gjør, fortsetter han.

– En viktig virksomhet

Ordførar Jonni Solsvik i Andøy kommune

Ordfører Jonni Solsvik i Andøy kommune.

Foto: Tone Gullaksen

Andøya flystasjon ligger på Andenes i Andøy kommune i Nordland, og det er her forsvarets seks overvåkningsfly av typen P-3 Orion er stasjonert. Under den kalde krigen var basen svært viktig for forsvaret av Norge og Europa.

De maritime patruljeflyene har mulighet til å overvåke ubåttrafikk, noe droner ikke evner å gjøre i dag.

– Det er vanskelig å beskrive hvor viktig Orion-basen er for Andøya. Dersom en så stor virksomhet legges ned, vil det få store konsekvenser for hele Vesterålen, har Andøy-ordfører Jonni Solsvik tidligere uttalt.

Har slitt med økonomien

Eilersen forteller at de har slitt med økonomien i årene som har vært, og tror de 35 millionene nå vil gi de ansatte levelige vilkår, slik at de kan drifte basen på en skikkelig måte.

– Statsbudsjettet forteller oss noe om prioritering, og at oppgaven flyene gjør er viktig. Dette sørger for at vi kan opprettholde den kapasiteten vi har i dag, avslutter han.