Hopp til innhold

– Stor fare for kompetanseflukt fra Forsvaret

Ledelsen ved flystasjonen i Andøy frykter det blir utfordrende å holde på de ansatte dersom basen skal legges ned i 2021.

Ledelsen ved flystasjonen i Andøy frykter det blir utfordrende å holde på de ansatte dersom basen skal legges ned i 2021.

TILLITSVALGTE ANDØY: På stillbildet ser vi Rune Stave, Bjørn Pedersen, Geir Bringsli, Beate Stellander, Stein-Håkon Eilertsen, Morten Sørlundsengen, Dag Ole Pedersen og Karl Ø Bråten.

Forsvarssjefens har foreslått å avvikle Andøya flystasjon innen 2021 og flytte alt til Evenes. De tillitsvalgte frykter forslaget skal føre til kompetanseflukt, noe som kan gjøre det vanskelig å holde flyene i lufta fram til en eventuell nedleggelse.

– Det store spørsmålet er om folk nå vil fortsette i Forsvaret, sier Stein Håkon Eilertsen, leder i Norges Offisersforbund.

Han får støtte fra Rune Stave, tillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon.

– Flytting er lite aktuelt. Andøya er en plass som har mye lokalt rekrutterte folk, som har tilhørighet her. Jeg tror ikke mange blir med på lasset.

Hver fjerde sluttet i Bodø

Det er tre år siden Stortinget vedtok å legge ned jagerflybasen i Bodø og flytte den til Ørland. I tiden etter opplevde Forsvaret at hver fjerde tekniker i Bodø sluttet i jobben.

– Hvis ikke forsvarsledelsen nå har lært etter det som skjedde i Bodø i 2012 og 2013, så lurer jeg på hva som skal til for at de skal lære, sier fungerende hovedtillitsvalgt Sigurd Myrvold for Fellesforbundet i Luftforsvaret.

Han tror mye står på spill, spesielt for de stedene som nå er foreslått nedlagt.

Jeg snakket med Andøya så sent som i dag, og forslaget har skapt så mye uro at folk allerede har begynt å se seg om etter annen jobb. Forsvinner personellet, går også produksjonen ned.

Sigurd Myrvold / Fellesforbundet i Luftforsvaret

– Stor fare for at folk finner annet arbeid

Nestkommanderende Odd Arne Andreassen ved 133 Luftving

Nestkommanderende Odd Arne Andreassen ved 133 Luftving.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Nestkommanderende Odd Arne Andreassen ved 133 Luftving forteller at de vil gjøre så godt de kan for å forsøke motivere de ansatte til å fortsette i jobben sin.

– Det blir utfordrende å få de ansatte til å yte, men vi må bare gjøre vårt beste.

– I Bodø så man en kraftig kompetanseflukt etter vedtaket om å legge ned basen. Hva tenker du om det i forhold til det som kan skje her?

– Det er en stor fare for det. Vi har masse ungt personell som nettopp har etablert seg. Faren er at de ser seg om etter annet arbeid, noe som kan påvirke luftvingens operative evne.

Ønsker en god dialog

Eystein Kvarving

Eystein Kvarving, oberstløytnant og pressetalsmann for forsvarssjefen.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

Eystein Kvarving, oberstløytnant og pressetalsmann for forsvarssjefen, forteller at det alltid er smertelig å måtte nedprioritere og nedlegge, og at forsvarssjefen er klar over at dette påvirker de ansatte og deres familier.

– Han ønsker en god dialog om hvorfor dette gjøres. Så må man forsøke å håndtere konsekvensene av en eventuell kompetanseflukt og andre forhold etter hvert.

Han sier det er viktig for forsvarssjefen å få med seg folk videre i andre stillinger.

– Først og fremst nå er det viktig for forsvarssjefen å forklare hvorfor han har endt opp med å anbefale det han gjør. Og så vil han lytte til synspunktene som kommer.