Dette gjør at Nordland oser forbi Rogaland

Nordland er for første gang på mange år landets tredje største eksportfylke. I følge tall fra SSB ble det i august eksportert blant annet laks og metaller for over tre milliarder kroner.

Oppdrettsanlegg

Den høye eksportverdien i Nordland, første gang over tre milliarder kr på en måned, er høyere eksport av fisk, metaller og elektrisk utstyr.

Foto: Laila Lanes / NRK

Eksporten av oppdrettslaks har skutt i været og bidrar til at eksportinntektene fra fastlandsbedriftene for første gang i dette årtusenet blir høyere enn eksporten av olje og naturgass.

– Forspranget for fastlandsbedriftene er nå så stort at 2016 blir det første året siden 1999 hvor eksporten av olje og naturgass ikke utgjør størstedelen av eksportinntektene til Norge, sier Sindre Finnes, fagsjef i Norsk Industri til NRK.

Veksten i sjømatnæringen er godt nytt for Nordland, landets største oppdrettsfylke.

– Nordland er var i august for første gang på mange år landets tredje største eksportfylke, sier Finnes.

Fra i fjor har andelen av vareeksporten for fastlands-Norge økt med ti prosentpoeng til 53,5 prosent, skriver Norsk Industri.

Godt nytt for Nordland

Sindre Finnes

– Nordland er var i august for første gang på mange år landets tredje største eksportfylke, sier Sindre Finnes.

Foto: NRK

– Svært høye eksporttall for oppdrettslaks trekker fastlandseksporten oppover, mens prisfallet på olje og gass trekker i motsatt retning. Det er snakk om en halvering av inntektene fra eksport av olje og gass fra toppnivået i 2012, sier Finnes.

For oppdrettslaksen peker pilene i motsatt retning.

– Oppdrettslaksen passerte i fjor 50 milliarder kroner i eksport, og ligger svært godt an til å matche det, og kanskje enda bedre i år. Nå utgjør oppdrettslaksen 15 prosent av eksportinntektene for fastlands-Norge, sier Finnes.

Det ble eksportert fersk hel laks for 4,2 milliarder kroner i august, mens verdien i fjor var på 2,9 milliarder kroner, ifølge SSB.

– Vil fortsette

Ruukki, Mo industripark

I industrien tror man veksten vil fortsette uavhengig av dagens gunstige kronekurs.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I industrien tror man veksten vil fortsette uavhengig av dagens gunstige kronekurs.

– Kronekurs er fordelaktig, og vi produserer varer som verden har bruk for. Forbruket av aluminium og andre metaller øker. Forhåpentligvis vil markedet i større grad etterspørre grønne produkter. Får vil til det er vi sikret en god framtid, sier markedssjef Jan I. Gabor i Mo industripark.

– En milepæl

At Nordland nå passerer Rogaland kaller dekan Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen på Nord universitet en milepæl.

– Nordland har sakte, men sikkert krabbet opp på rangeringen av de største eksportfylkene i Norge. Det å være på tredjeplass i august er en veldig hyggelig nyhet for Nordland. Det viser at det er stor fart i næringslivet.

Men det er ikke bare gull og grønne skoger for eksportnæringen i nord.

– Tilveksten av nye næringer og ny industri har ikke vært så sterk som man kunne ønske i et kraftfylke som Nordland.

Bullvåg ser ikke bort fra at Nordland kan bli Norges største eksportfylke.

– Det vil å såfall ta noen år, men det er ikke helt urealistisk. Olje, gass og havbruk vil gi en fortsatt betydelig vekst i årene som kommer. Mye av det som verden vil ha mer av kan vi lage i Nordland. Vi har også den kraften og infrastrukturen som skal til, sier Erlend Bullvåg.