Blar opp 4,2 mill og sikrer seg kontroll over Svartisen

– Meløy kommune vil sikre allmennheten tilgang til Svartisen i framtiden, sier ordfører som bladde opp millionbeløp for å få kontroll over Norges nest største isbre.

Nede i Svartisen

Meløy har kjøpt de to selskapene Svartisen eiendom og Svartisen AS som er reiseselskapet ved Engenbreen. – Vi sikrer offentlig eierskap til eiendommene for å drive reiselivsvirksomhet ved Svartisen, sier ordfører i Meløy, Sigurd Stormo.

Foto: Yngve Hustad Reite, NRK / Yngve Hustad Reite, NRK

– Det var en del støy i fjor da folk møtte låste dører på Brestua til Svartisen i fjor. Det unngår vi nå. Meløy kommune overtar, tar kontroll og vil holde åpent, sier ordfører Sigurd Stormo i Meløy.

Sigurd Stormo

Ordfører i Meløy kommune Sigurd Stormo sier turister og lokalbefolkningen vil merke forandring.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Meløy kommune har kjøpt aksjene og er nå 100 prosent eier av eiendomsselskapet
Svartisen Eiendom AS og driftsselskapet Svartisen AS.

Stadig flere norske turistattraksjoner kjøpes opp av private, som Nusfjord i Lofoten og Nordkapp i Finnmark. Resultatet er ofte høye gjerder og inngangspenger.

Brevandring og hundekjøring

– Vi gjør dette for å sikre allmennheten tilgang til Svartisen. Offentlig eierskap vil sikre denne tilgangen. Samtidig er denne overtakelsen en del av omstillingsprogrammet for Meløy. Vi håper å bidra til flere turister og nye arbeidsplasser, sier ordføreren.

Kommunen skal ikke selv drifte turistattraksjonen, og starter nå jakten på nye drivere.

– Vi skal ikke sitte med driften av Svartisen i framtiden. Men vil være med å utvikle opplevelsesturisme i området, som brevandring og hundekjøring på breen.

Populært turistmål

Svartisen

Svartisen er tilgjengelig fra kysten via skyssbåt over Holandsfjorden etterfulgt av 3km gange. Brearmen Engenbreen ligger i Meløy kommune.

Foto: (cc) Juanjo Marin / flickr.com/jjmarin

Svartisen er Norges nest største isbre, som strekker seg over 370 kvadratkilometer og har hele 60 brearmer. Breen består av Austerdalsisen i Rana kommune og Engenbreen i Meløy. Det er den isbreen på det europeiske fastland som har lavest beliggenhet, bare 20 meter over havet.

Brearmen Engenbreen, som munner ut i Holandsfjorden i Meløy, er et populært turistmål. Men de siste årene har fasilitetene vært styrt inn mot cruiseturister og hurtigrutepassasjerer. Det har vakt frustrasjon både hos andre turister og lokalbefolkningen.

– Vil merke forskjell

Med brefører i isen

Høyeste punkt på breen ligger 1594 meter over havet og Engenbreen har en tykkelse på opptil 450 meter.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

– Turister og besøkende til merke stor forskjell allerede ved sesongstart 1. juni. Brestua og andre fasiliteter vil være åpent lenger enn tidligere. Vi ønsker at det skal være åpent så lenge båten går over, sier ordføreren.

Prislappen på de to selskapene kom på 4,2 millioner kroner.

– Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Men kommunens klare mål er å ikke tape penger, sier Stormo.

Laster kart, vennligst vent...

Svartisen består av Austerdalsisen i Rana kommune og Engenbreen i Meløy.