Hopp til innhold

Ap-ordfører får ny E6: – Det er bare å skryte av regjeringen

Ordføreren i Grane har lenge etterlyst penger til ny vei i statsbudsjettet. Endelig kom de. Dermed er finansieringen på plass for hele E6 på Helgeland.

Ordfører Bjørn Ivar Lamo i Grane med kommunevåpenet.

Nå har Grane-ordfører Bjørn Ivar Lamo (Ap) endelig grunn til å smile over tallene i statsbudsjettet.

Foto: Privat

I fjor trodde Grane-ordfører Bjørn Ivar Lamo at han hadde fått penger til ny vei i statsbudsjettet. Det var feil. Men i år kommer pengene. Dermed retter Ap-ordføreren for en gangs skyld skryt mot regjeringen.

– Jeg vil faktisk skryte av regjeringens arbeid for å få oppstart på denne strekningen. Dette er en stor dag for oss i Grane, sier Lamo til Helgelendingen.

I statsbudsjettet legger regjeringen omsider opp til oppstart på strekningen Kappskarmo-Brattåsen-Lien på E6 gjennom Grane kommune sommeren 2018.

Av foreslåtte midler neste år forutsette regjeringen at 110 millioner kroner stilles til disposisjon av bompengeselskapet til denne strekningen. Det legges opp til anleggsstart sommeren 2018, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i 2022.

Ordføreren: – En lettelse

Til NRK sier Lamo at dette er den viktigste veibiten sør på Helgeland, og viser til betydningen E6 har for næringslivet i regionen.

E6 Helgeland
Foto: Statens vegvesen

– Vi har ventet på dette lenge. Selv om ny E6 ble planlagt under regjeringen Stoltenberg, er det dagens samferdselsminister som har fått gjennomslag. Æres den som æres bør, jubler Lamo.

Strekningen går over 22 kilometer og innebærer at E6 legges i ny trasé vest for Trofors.

Det skal også bygges en tunnel og to bruer for kryssing av Vefsna og Svenningdalselva. Den nye vegen planlegges åpnet for trafikk i 2022.

Lamo har lenge vært redd for at denne delstrekninga av E6 ville bli stående igjen på bakgrunn av signaler om strammere økonomi i tiden framover.

– Så dette er en stor lettelse for veldig mange.

E6 Helgeland nord

Det bygges for fullt på Helgeland. Her fra Rana.

Foto: Frank Nygård / NRK

Halvannen milliard skal investeres i vei på Helgeland

I årene som kommer blir det høy investeringsaktivitet på Helgeland. I statsbudsjettet er det satt av totalt 1,5 milliarder til nybygging og utbedring av E6 her.

Samtidig med oppstart i Grane pågår utbedringsarbeider innenfor en samlet strekning på 260 kilometer mellom Saltfjellet og grensa mot Nord-Trøndelag.

Totalt er de totale investeringskostnadene nå beregnet til 6,6 milliarder kroner. I 2014 lå den tilsvarende beregningen på 5,2 milliarder.

Fornøyd

Torbjørn Naimak

Også Torbjørn Naimak er veldig fornøyd med årets budsjett.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

I fjorårets statsbudsjett la regjeringen opp til å spare 480 millioner under utbyggingen av E6 Helgeland nord, en veistrekning som går fra Korgen til Bolna.

Nå kan Torbjørn Naimak, regionveisjef i Statens vegvesen, fornøyd konstatere at den siste parsellen på E6 Helgeland er på plass.

– Det gjør at vi har hele Helgeland inne. Det er virkelig bra. Utover dette fortsetter oppgraderingen i Bodø, og vi skal ferdigstille Hålogalandsbrua.

– Skulle du ønsket deg noe mer?

– Nei, dette er i henhold til det vi har bedt om og lagt opp til. Skulle vi ønsket mer penger må vi over på vedlikeholdssida. På investeringssida har vi fått som forventet.

Direktesending fra Bodø, der vi ser på statsbudsjettet for 2018. I studio er Vilde Bratland Erikstad, Julian Audy Johnson og Eivind Undrum Jacobsen.