Trodde han fikk 302 millioner til veibygging, men gleden ble kortvarig

I forbindelse med regjeringens budsjettforslag ble det lagt ut en gladnyhet om at en veistrekning i Grane skulle rustes opp med 302 millioner kroner. Men gleden varte ikke lenge. – Surt, sier ordføreren.

Ordfører Bjørn Ivar Lamo i Grane med kommunevåpenet.

Ordfører i Grane, Bjørn Ivar Lamo, må fortsatt vente på å få oppgradert en sliten veistrekning i kommunen.

Foto: Privat

Da forslaget til neste års statsbudsjett ble presentert i dag, var det nok flere helgelendinger som fornøyd kunne konstatere at en veistrekning i Grane lå inne i budsjettforslaget som ble lagt ut på regjeringens nettside:

«Til delstrekningene Kapskarmoen-Brattåsen og Brattåsen-Lien er det foreslått 302 millioner kroner. Av dette er 170 millioner kroner i statlige midler, og det forutsettes 132 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Anleggsarbeidene starter i 2017.»

– Surt

Men det varte ikke lenge. Under en time etter at nyheten ble presentert på regjeringens nettside, ble formuleringen fjernet.

– Veldig surt, sier ordfører Bjørn Ivar Lamo i Grane (Ap).

Tom Cato Karlsen, Frp

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen (Frp) sier den første formuleringen var misvisende.

Foto: NRK

Han sier de over lengre tid har ventet på penger til å oppgradere veistrekningen som på folkemunne har blitt kalt både «Blodveien» og «Dødsveien» på grunn av flere ulykker der.

– Men det viste seg å være feil at det var foreslått en konkret beløp til strekningen. Jeg er veldig skuffet over at vi atter en gang må vente på midler.

– Misvisende

Ved Samferdselsdepartementet bekrefter de feilen.

– Punktet var formulert på en litt misvisende måte og derfor ble formuleringen fjernet, sier statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet.

Han forteller at det ikke var den konkrete strekningen som det foreslås penger til.

– Det gjaldt selvfølgelig hele Veipakke Helgeland Sør.

Veipakken er et større veibyggingsprosjekt av E6 sør på Helgeland. Men mens andre veistrekninger rustes opp, ligger strekningene Kapskarmoen-Brattåsen og Brattåsen-Lien kun inne med et mindre beløp til planleggingsmidler, bekrefter Karlsen.

Feil i statsbudsjettet

Slik så forslaget til statsbudsjettet ut på regjeringens nettside tidligere i dag. Det er det siste punktet på bildet som nå er endret.

Foto: Regjeringen.no

Veisjef: – Må gjerne komme med penger

Regionveisjef Torbjørn Naimak i Statens vegvesen sier det må ha skjedd en glipp fra regjeringens side.

– Strekningen ligger for så vidt inne i veipakken, men det er ikke sagt noe om oppstart og det er heller ikke bevilget penger. Det man har sagt er at man må vente med akkurat denne strekningen.

– Nå kunne det jo først se ut som at ventetiden var over?

– Ja, det gjorde det, sier regionveisjefen som sier han gjerne tar imot penger til å ruste opp veistrekningen.

Og for ordens skyld. Her er den nye formuleringen i statsbudsjettet:

«Til vegutviklingskontrakten E6 Helgeland sør settes det av totalt 373 millioner kroner. Av dette er 241 millioner kroner statlige midler og det forutsettes 132 millioner kroner stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Anleggsarbeidene vil starte i 2017.»