Lofoten-ordfører om «Lilyhammer»-episode: – Jeg føler meg lurt

Opptakene er gjort i Lofoten, men i TV-serien er store deler av dette blitt Vesterålen. Ordføreren i Lofoten-kommunen Vågan er lei seg.

Lilyhammer-opptak i Svolvær

I februar var skaperne bak «Lilyhammer 3» på opptak i Svolvær og Henningsvær i Lofoten med «Game of Thrones»-stjernen Kristofer Hivju på laget.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Ordfører Eivind Holst

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), er skuffet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Onsdag kveld startet sesong tre av NRK-serien «Lilyhammer». I episode to er opptakene gjort i Henningsvær i Lofoten, men i TV-serien er dette Vesterålen.

– Det er helt sjukt. Jeg føler meg lurt. De har misbrukt min tillit, sier ordfører i Lofoten-kommunen Vågan, Eivind Holst (H), når han blir gjort oppmerksom på stedsforvirringen.

Årsaken til at «Lilyhammer» har gjort opptak i Lofoten er at en ny karakter som er fra naboregionen Vesterålen blir introdusert. En strandet hval oppdages og skal reddes.

Hele den nye sesongen ble publisert på nett-tv onsdag.

Ordfører føler seg svindlet

Lofoten i Lilyhammer sesong 3

Fiskehjellene i Henningsvær skal framstå som Vesterålen.

Foto: Rubicon TV

Flere ganger nevnes det at hvalen har strandet i Vesterålen. For den som ikke er lokalkjent kan det virke som alt foregår i Vesterålen.

Ordfører i Vågan er skuffet.

– Det er bare trist. Det er å lure dem som ser på. Det er svindel av oss som varmhjertet tok dem imot og for dem som ser på.

For første gang har gjengen bak Lilyhammer gjort opptak i Nord-Norge. I februar var de på plass i Henningsvær og Svolvær for å gjøre opptakene med blant annet Hollywood-stjernen Kristofer Hivju på plass som miljøaktivist.

– «Lilyhammer» har vært mye i innlandet og fjellheimen, men Lofoten er en del av landet som er veldig vakker og spesiell. Dette er nesten som en visuell indrefilet av det vi har gjort så langt, sa regissør Simen Alsvik til NRK under opptakene i februar.

Norsk dramaserie. Roar har rotet seg opp i det kriminelle miljøet i Brasil. Frank og Torgeir slipper det de har i hendene, og snart får både norsk diplomati og brasiliansk rettsvesen uvante krefter å bryne seg på. Med Steven van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Fridtjov Såheim, Steinar Sagen, Robert Skjærstad m.fl. Sesong 3 (2:8)

Se hele episode 2 her: I starten er bilder fra Henningsvær. I slutten fra Svolvær.

Tilgjengelig i 130 land

Med scener fra blant annet Henningsvær, Svolvær og Rio de Janeiro, er «Lilyhammer» tidenes dyreste norske drama med en budsjett på 120 millioner kroner. Serien skal vises i 130 land.

Derfor synes ordføreren i Vågan det er trist hvis seerne tror at de ser på Vesterålen.

– Det må være bevisst. Det er ingen som er så totalt nedsnødd.

Holst sier han ikke er opptatt av å forsøke å finne feil, men at det er synd hvis publikum blir villedet.

Naboregionene Lofoten og Vesterålen har alltid hatt en betent stedsstrid og konkurrert om turistene. Lofoten har historisk vært den mest internasjonalt kjente destinasjonen.

– Vesterålen trenger jo et løft i hverdagen for å løfte reiselivssatsingen, så kanskje det må en svindel til.

Produsenten: – Dette er god reklame

Hval strandet i Lilyhammer sesong 3

En blåhval blir funnet på en strand og skal reddes.

Foto: Rubicon TV

Produsenten av «Lilyhammer», Anders Tangen, er ikke forvirret over hvor de har vært og er glad de tok turen nordover.

– Historien bak er at hvalen blir funnet i Vesterålen og flydd med helikopter til Svolvær og Lofoten. Det var viktig for oss å ha bilder fra Lofoten. Vi fikk lokal hjelp til å finne noe som lignet på Vesterålen.

– I episoden nevnes det også i en replikk at hvalen er strandet i Lofoten, hvorfor det?

– Fordi vi søringer ser på hele dette området som Lofoten. Hvis jeg sier Vesterålen til noen, vet ingen hvor det er. Lofoten er mye mer kjent, men slik vi har gjort det får hele regionen god reklame.

– Tror du ikke folk blir forvirret av dette?

– Jeg tror ingen tenker på det. En hval har strandet i Nord-Norge. Opptakene som skal være i Vesterålen er tatt i Henningsvær. Vi jobber med fiksjon, så da må vi jukse litt. Av økonomiske grunner hadde vi ikke råd til også å reise til Vesterålen.

– Alternativet hadde vært å ikke reise nordover i det hele tatt. Jeg er glad vi får vist denne delen av Norge til hele verden. Til de som blir skuffet vil jeg si at bildene er fra Lofoten, det håper jeg gir en positiv opplevelse.

Likevel liker ikke ordfører Holst at hans kjære Lofoten kalles for Vesterålen.

– Det er positivt å ha bilder fra en vakker region, men man må vite hvor man er. Det er også andre TV-serier og filmer som har filmet i Lofoten uten å si hvor de er, men her er det feilinformasjon.

Lofoten i Lilyhammer sesong 3

Skaperne bak «Lilyhammer» gjorde opptak i to dager i Lofoten.

Foto: Rubicon TV

Populær serie

Sesongåpningen av «Lilyhammer 3» hadde 663.000 seere.

Netflix kommer til å vente i seks måneder før de gjør serien tilgjengelig for norske seere. Amerikanske Netflix vil publisere alle episodene etter at NRK har sendt den fjerde episoden på tv, altså midt i november.

I gjennomsnitt hadde andre sesong av «Lilyhammer» til sammen 1.206.000 seere på tv og nett. Den andre sesongen av serien ble før jul i fjor sluppet i USA, og har blitt anmeldt av noen av landets største publikasjoner.

– Serien kombinerer mafiafilm-referanser med satire av kulturkrasj, noe som gjør narr av den skandinaviske velferdsstaten, med en stille kritikk til umettelige amerikanske grådighetskulturen, skriver avisa New York Times.

Laster kart, vennligst vent...

Lofoten i rødt, Vesterålen i blått. Inndelt etter kommunegrenser.