Hopp til innhold

Dette stedet har hatt sommerens største varmeavvik

– Dette er sjelden vare her til lands, sier førstekonsulent hos Meteorologisk institutt. På landsbasis har over 80 målestasjoner satt temperaturrekorder i juli.

Mosjøen

STØRST AVVIK: Her i Mosjøen har de så langt i juli registrert temperaturer 6,6 grader over normalen.

Foto: Rafal Konieczny (wikipedia)

Inger Nordin

SPESIELLE FORHOLD: – Det har vært veldig spesielle forhold over hele landet, sier førstekonsulent Inger Nordin.

Foto: Meteorologisk institutt

– Mosjøen har hatt 19,6 grader i gjennomsnitt så langt denne måneden. Det er hele 6,6 grader over normalen, sier førstekonsulent Inger Nordin ved avdeling for klimatjenester hos Meteorologisk institutt til NRK.

Med få dager igjen av juli forteller Nordin at Nordland har hatt blant de beste temperaturene i landet - hvis man ser på antall grader over normalen. Temperaturene strekker seg fra 3,3 grader helt opp til 6,6 grader over normalen.

– Det har vært veldig spesielle forhold over hele landet. Men så stor avvik som dette er det ikke mange som er i nærheten av.

Nordin sier temperaturavvik på over seks grader er sjelden vare her til lands.

– Vi får se om den havner i topp når måneden er over. Akkurat nå kniver vefsningene med Nordli i Nord-Trøndelag, som også har 6,6 grader i avvik. Det blir tett løp, sier Nordin.

– Det er sjeldent at det blir så mange rekorder, men det virker som at det er en trend at det blir varmere og tettere mellom rekordene, legger hun til.

80 stasjoner med varmerekord

Det har vært svært varmt over hele landet denne måneden. Faktisk har over 80 målestasjoner satt temperaturrekorder i juli. Men varmerekorden fra 1970 har ennå ikke blitt slått.

Norges varmerekord ble satt 20. juni 1970 da det var 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud.

– Det nærmeste vi har kommet rekord i sommer er 34,1 varmegrader på Vossevangen, forteller seksjonsleder for klimainformasjon Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Voss er sammen med Sogndal, Sunndalsøra, Steinkjer, Mosjøen, Sortland, Bodø, Tromsø, Vardø, Sarpsborg, Rena, Kvitfjell, Oslo – Blindern, Fagernes, Kongsberg, Lindesnes og Notodden blant stedene som har satt rekord i juli.

Varmere hetebølger

Instituttet forventer at hetebølgene i årene som kommer, vil være enda varmere.

– Vi følger med på hvor raskt utviklingen går. Våre anslag viser at temperaturen gjennomsnittlig vil være 4 grader høyere 40 til 60 år fram i tid, forteller Hygen.

Han sier at det er et klimaendringsspørsmål at somrene på sikt blir varmere.

– Jeg kan ikke si at akkurat denne varme sommeren er et tegn på klimaendring, men det er høyere sannsynlighet for hetebølger nå enn på 60- og 70-tallet, fordi det generelt sett har blitt varmere, sier han.

Varmerekordene som har blitt satt i sommer, blir ikke nødvendigvis stående like lenge som den over 44 år gamle rekorden.

– Jeg venter at rekordene blir slått innen 20 år, men ikke med stor margin. Det har vært skikkelig varmt i sommer, fastslår Hygen.

Tropenetter

I sommer har det ikke bare vært varmt midt på dagen.

– Færder fyr har nå hatt ni tropenetter på rad, sier klimaforsker Hanne Heiberg til NTB.

Hun forteller at det i 1997 var sju tropenetter ved fyret, så var det to kaldere netter før det ble sju tropenetter igjen.

– Men ni netter i strekk er ny rekord, sier hun.

For at en natt skal betegnes som tropenatt, kan ikke temperaturen synke under 20 varmegrader.

Mer vanlig fremover

Resten av sommeren blir det sannsynligvis ikke satt flere varmerekorder.

– Varmen fortsetter, men det blir generelt lavere temperaturer fremover, opplyser vakthavende meteorolog Børje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB.

Gjennomsnittlig vil temperaturen ligge mellom 20 og 24 varmegrader.

– Så det er mer behagelige, mer vanlige sommertemperaturer vi kan vente oss, sier han.

I dagene som kommer må Vestlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark belage seg på nedbør og kaldere temperaturer i forbindelse med et lavtrykk som kommer inn fra Nordsjøen, mens det lenger sør og øst for fjellene vil bli fint vær og «relativt hyggelige sommertemperaturer», ifølge meteorologen.

Han legger til at det ikke er varslet mye tordenvær de nærmeste dagene

– Stor skogbrannfare

Det varme været har også først til stor skog-, gress- og lyngbrannfare i store deler av landet. Meteorologisk varslet tidligere om skogbrannfaren inntil det kommer nedbør av betydning.

Og det kan det komme allerede denne uka. I dag har meteorologene sendt ut OBS-varsel om lokalt store nedbørsmengder på Helgeland, Saltfjellet og Salten, mens Østafjells har lokalt stor skogbrannfare.

I juli har det oppstått gressbranner flere steder i Norge.

– Det at vi kunne fått regn nå ville absolutt vært en fordel. Vi skal huske på at et lite regnskyll er for lite til å fukte jorda. Derfor håper vi at vi i hvert fall får et godt døgn med mye nedbør, det ville vært til stor hjelp og nytte for oss, uttalte overbrannmester ved Salten Brann, Tore Nordli, i forrige uke.