Hopp til innhold

Brannvesenet ønsker regnet velkommen

Nå blir det kaldere og våtere, varsler meteorologen. Det gleder brannvesenet.

Overbrannmester Tore Nordli ved Salten brann

TRENGER REGN: – Det at vi kunne fått regn nå ville vært en absolutt fordel, sier overbrannmester Tore Nordli.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det at vi kunne fått regn nå ville absolutt vært en fordel. Vi skal huske på at et lite regnskyll er for lite til å fukte jorda. Derfor håper vi at vi i hvert fall får et godt døgn med mye nedbør, det ville vært til stor hjelp og nytte for oss, sier overbrannmester ved Salten Brann, Tore Nordli.

Det varme og tørre været har allerede startet flere skogbranner. Meteorologisk Institutt har varslet lokalt stor skogbrannfare over store deler av landet.

Men nå kan brannvesenet bli bønnhørt, varsler meteorologen.

Nedbøren starter til helga

Ifølge Meteorologisk institutt vil det bli kaldere og våtere sørpå fra helga og det vil spre seg nordover til uka.

– Over helgen ser vi en endring i værmønsteret. Vi får kaldere luft og gode muligheter for nedbør, i hvert fall fra Trøndelag og nordover, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Sivim Müller.

Hun forteller imidlertid at det er usikkert hvor mye nedbør som vil komme.

– Det er dessuten vanskelig å si hvor mye nedbør som trengs før skogbrannfaren er mindre, til det varierer de lokale forholdene for mye. Det kan også se ut til at varmen tar seg opp igjen etterpå, men det er såpass langt fram i tid at det er usikkert.

– Så gleden kan bli kortvarig?

– Alt er avhengig av lokale forhold. Det er ikke enkelt å si noe sikkert, fortsetter Müller.

– Utfordrende

Inntil videre er det lokalt stor skogbrannfare på Helgeland, Finnmarksvidda, i Sør-Troms, Møre og Romsdal, Trøndelag og mange steder Østafjells. Derfor ber brannvesenet folk om å være forsiktige.

Det gjør brannslukkingsarbeidet ekstra utfordrende.

Tore Nordli / Salten Brann

– Slik situasjonen er nå med det langvarige, tørre været vi har hatt, så er risikoen for brann absolutt til stede. En brann kan spre seg veldig fort, og kan spre seg i trekronene eller i furunålene. Det gjør brannslukkingsarbeidet ekstra utfordrende.

Nordlie anbefaler folk å være aktpågivende på tur i skog og mark.

– Som regel er det enkle hjelpemidler som skal til for å sikre seg. Folk må også være flink til å melde fra hvis de tror at det kan være brann. Det er greit for oss at vi får varsel så tidlig som mulig. Det er bedre at vi tar oss en tur ekstra for å få sjekket om det er brann eller ikke, avslutter overbrannmesteren.

Venter på helikopter

TRENGER MYE REGN: Tore Nordli i Salten Brann ønsker regnet velkommen. Her fra en skogbrann i Saltdal tidligere denne måneden.

Foto: Ronald Jacobsen