Tester vindmøller til privat bruk

I fremtiden kan folk få sin egen vindmølle til å produsere energi til hjemmet.

Vindturbin2

VINDMØLLE: Slik ser en vindmølle til privat bruk ut. Ville du hatt en slik i hagen?

Foto: Eirik Haukenes

Thomas Bjørdal

PRIVAT VINDMØLLE: Thomas Bjørdal ved Det nasjonale vindenergisenteret på Smøla vil teste vindmøller til privat bruk.

Foto: Anne-Mari Flatset

En gang i fremtiden kan husstander få sin egen vindmølle. Det tror leder for Det nasjonale vindenergisenteret på Smøla, Thomas Bjørdal.

Senteret har i dag fått installert en slik vindmølle til forskning og utvikling.

– Vi skal finne ut hvordan den vil fungere i en enebolig. Vi skal blant annet sammenligne når det blåser og når man har behov for strøm, og hvordan dette ville gått hvis det var koblet opp til et vanlig hus, sier Bjørdal.

Han mener Smøla er et perfekt teststed.

– Vi skal se hvordan den takler de brutale vær- og vindforholdene som er på Smøla. Takler den det her, kan den takle det de fleste andre steder i Norge, mener han.

Koster 190 000 kroner

Bjørn Helset

DYR: Bjørn Helset i Wenas sier at vindmøllene er veldig dyre.

Foto: Anne-Mari Flatset

Norges eneste vindenergisenter eies av Møre og Romsdal fylke, sammen med Wenas og Smøla kommune.

Det koster 190 000 å sette opp den ti meter høye vindmøllen, og Bjørn Helset i Wenas, som installerer den, sier at dette ikke er noe for folk flest.

– Det koster fortsatt altfor mye penger, og du tjener det ikke inn igjen. Vår intensjon er at disse små vindenergikildene må kunne være en del av et større system litt lenger ute i nettet, som kan være med å holde oppe spenningen, sier Helset.

– Europa trenger vindkraft

Norge har mye billig vannkraft, men bygger nesten ikke ut vindkraft per dags dato. Men lederen for vindsenteret på Smøla mener at Europa trenger at vi gjør det.

– Resten av Europa trenger den, for der får man strøm fra kullkraftverk. Jorden blir varmere, og det er ikke bra, så det haster å få bygd ut. Da er man nødt til å bruke subsidier. I Europa bruker de ganske kraftige subsidieordninger, og bygger ut enorme havvindparker. Behovet for fornybar energi vil jo øke i fremtiden, forteller Thomas Bjørdal.

Vindturbin3

VINDMØLLE: Her arbeider de med å sette opp vindmøllen.

Foto: Eirik Haukenes