Hopp til innhold

Vil varetektsfengsle rumenerne

Politiet vil varetektsfengsle de åtte rumenerne som er sikta for tyveri av to påhengsmotorer. Ifølge politiet har det de siste månedene blitt stjålet over 20 båtmotorer på Nordmøre og i Romsdal.

Brygga

Fra denne havnen i Rauma i Romsdal forsøkte rumenerne å stjele båtmotorer. De er siktet for tyveri av to motorer, men har ikke innrømmet det.

Foto: Ottar Rydjord

Den siste tiden har det vært flere tyveri av båtmotorer langs kysten.

– Hvis vi ser på båtmotortyveri fra mars til nå, så er det mellom Eide og Rauma stjålet 22–23 påhengsmotorer, og det er en bra mengde, sier politiførstebetjent ved Molde politistasjon Stig Lyngstad.

Natt til onsdag ble åtte rumenere pågrepet på Åfarnes i Rauma i Møre og Romsdal, siktet for å ha stjålet to båtmotorer. De ble fersket da de forsøkte å stjele fra havnen til Gunnar Holm.

LES OGSÅ:
Avslørte tyveraid: Åtte fanget etter biljakt
– Omfanget av båtmotortjuveri kan vere langt større

I helgen ble det stjålet syv båtmotorer i Rauma. I Sogn og Fjordane var det sist uke registrert 13 tilfeller av grove tyveri fra fritidsbåter. Også på Sunnmøre har det den siste uka blitt meldt om flere båtmotorer som er borte.

Har ikke innrømmet forholdet

Alle de åtte rumenerne er avhørt, og det er gjort tekniske undersøkelser.

– Når det gjelder forklaringene deres er det ikke veldig mye matnyttig per i dag, men vi får se etter hvert, sier Stig Lyngstad.

– De er siktet for tyveri av to båtmotorer. Har de innrømmet det?

– Nei, det har de ikke innrømmet. Og det er ikke sikkert de kommer til å gjøre heller, så det blir en oppgave for politiet å kunne bevise det som vi mener er rett, sier Lyngstad.

Foreløpig kan politiet ikke se en sammenheng mellom de pågrepne rumenerne og de andre båtmotortyveriene som har skjedd langs kysten.

– Det er flere som driver å stjeler båtmotorer. I flere tilfeller er det observert kjøretøy fra andre nasjonaliteter, som Balkan, Estland og Litauen, sier Lyngstad.

Politiet planlegger nå varetektsfengsling av de åtte rumenerne som ble pågrepet i Rauma.

– Så blir det retten som bestemmer om vi får til det. Det er selvfølgelig planlagt å gjøre dette så fort som mulig, men åtte stykker krever en viss menge arbeid så ting tar litt tid, sier Lyngstad.

– Nesten umulig å sikre en påhengsmotor

Ifølge politiet har det ikke kommet inn mange tips fra publikum. De har fått rundt tre-fire tips knyttet til saken, men ønsker flere.

– Kanskje bør publikum notere seg mer hva de ser. Det er en bra mengde tyveri av båtmotorer som har skjedd, men det er vanskelig å si hva en kan gjøre fordi tyvene kommer både fra land og fra sjøs, sier Lyngstad.


– Kan folk gjøre noe for å være mer forsiktig?

– Jeg skulle til å si man kan ta med seg påhengsmotoren hjem, men den veier fort 200 kilo, så det er ikke så enkelt. Man kan få til sikringstiltak ved båthavnen, men siden de også kommer sjøveien, så det er nesten umulig å sikre en påhengsmotor.

Hvis folk har tips i saken så ber politiet publikum ta kontakt med Rauma lensmannskontor eller ringe 02800.