Gir ikke opp kampen om eget dyrepoliti

Politiet sier nei til å teste ut dyrepoliti. Det liker ikke dyrebeskyttelsen. De mener at avliving av dyr blir nødløsningen fordi det ikke fins nok kapasitet til å hjelpe.

Dyremishandling-sak i Engerdal

Bildene er fra en dyremishandlingssak i Engerdal, Hedmark.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet ba i sommer om et møte med Politidirektoratet der de foreslo å prøve ut et dyrepoliti etter svensk modell. Det vil si at politiet har en egen enhet for dyrevelferdssaker hvor dyrepolitiet assisterer Mattilsynet og følger opp anmeldelser. Men det var ikke aktuelt for Politidirektoratet.

Trenger egne folk som passer på dyr

Det opprører Dyrebeskyttelsen.

Amalie Farstad

Amalie farstad i Dyrebeskyttelsen Møre og Romsdal.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

– Vi trenger noen som jobber kun med å hjelpe dyr, sier Amalie Farstad i dyrebeskyttelsen i Møre og Romsdal.

Hun mener at Mattilsynet ikke har nok kapasitet til å gjøre nok for dyrene. Likevel mener politidirektoratet at det ikke er behov for dyrepoliti. De mener at de har etterforskningsenheter som etterforsker de fleste typer kriminalitet, og at dette området ikke er så spesielt at det trenger eget politi. Det er ikke Farstad enig i.

– Det er bare tull. De gangene jeg har ringt til politiet, har jeg blitt henvist til Mattilsynet, og de har ikke kapasitet, så da må du stå og mase på dem til det blir gjort noe.

– Avliving blir litt for ofte en lettere løsning i stedet for å hjelpe. Det er så mye forferdelighet ute og går, sier hun.

Suksess i Sverige

Eget dyrepoliti har vært en stor suksess i Sverige. Likevel vil ikke Norge følge deres mal. Men politiet og Mattilsynet to etatene har blitt enige om å styrke samarbeidet, både når det gjelder dyrevelferd og matsikkerhet.

I hvert politidistrikt skal miljøkoordinatorene nå også bli dyrevelferdsansvarlige og kontaktperson til Mattilsynet på det lokale nivået.

Farstad i Dyrebeskyttelsen synes ikke det er godt nok og vil fortsette å kjempe for et eget dyrepoliti.

– Det er altfor mye elendighet. Vi har alltid vært for dyrepoliti, og mener fremdeles at det skal være det. Vi har fått nei denne gangen, men vi har ikke tapt slaget enda, sier hun.

.