NRK Meny
Normal

Møter skepsis for billigere flyktningeboliger

Norge trenger flere boliger for å bosette alle flyktningene som kommer de neste årene. Boligprodusentene vil lempe på fire av kravene til nybygg for å kunne bygge billigere, men regjeringen er skeptisk.

Jonas Waldeland

Jonas Waldeland i Hedalm Anebyhus viser frem vanlige firemannsboliger som er under oppføring i Bud. Ved å fravike fire krav i byggteknisk forskrift kan de bygge billigere flyktningboliger.

Foto: Roar Halten / NRK

Norge skal bosette titusener flyktninger frem til 2019. Dette er en stor økonomisk utfordring. Det er dyrt å bygge nytt, og det er heller ikke nok bruktboliger tilgjengelig.

Hos boligbyggeren Hedalm Anebyhus hr de kommet frem til at dersom de lemper på fire av dagens krav til nybygg, kan man bygge minst 25 prosent billigere enn i dag.

Jonas Waldeland

Jonas Waldeland mener standarden i boligene han skisserer er bra nok.

Foto: Roar Halten / NRK

– Her får man veldig mye god kvalitet for en veldig rimelig penge, sier Jonas Waldeland i Hedalm Anebyhus.

– Dette er ikke dårligere standard

Boligtypen som blir skissert er en firemannsbolig hvor de har gjort om på planløsningen på en leilighet på 70 kvadratmeter.

Kravene som er avveket er at boligbyggeren har erstattet balansert ventilasjon med veggventiler, panelovner og vedovn. I tillegg har de redusert på snusirkelen fra badet fra 150 cm til 130 centimeter. På soverommene har de ikke oppfylt kravene om at det skal være 30 centimeter fra veggkarm til tilstøtende vegg, og for å få plass til et ekstra soverom er innvendig bod erstattet med en utvendig bod.

Hedalm Anebyhus

Disse husene skal ikke bli flykningeboliger men de viser hvilken boligtype det er snakk om.

Foto: Roar Halten / NRK

Ellers vil husene se ganske like ut som husene som det er tatt utgangspunkt i som i dag blir oppført på Romsdalskysten.

Waldeman mener dette ikke er dårligere standard enn det vanlige nordmenn har.

– Jeg bor også i et hus uten balansert ventilasjon, og det er veldig mange av husene som selges i dag som ikke har det. Men jeg vil ikke si at det går utover levestandarden.

Kristian Tonning Riise

Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, mener regjeringen bør støtte boligene som vil være 25 prosent billigere.

Unge Høyre mener regjeringen bør omfavne billigløsningen.

– Flertallet av nordmenn bor jo allerede i en bolig med denne standarden, eller lavere standard, som det boligprodusentene ber om å få bygge, sier leder for Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

Regjeringen har motforestillinger

Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, vil ikke si ja til de billige boligene.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NPK

Men statsråd Jan Tore Sanner (H), som har ansvar for boligpolitikk, har motforestillinger.

– Vi må passe på at det ikke utvikler seg et A- og B-lag på boligmarkedet, sier han.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentene

Per Jæger, direktør i Boligprodusentenes Forening, tror boligene vil ha høyere kvalitet enn bruktboliger på markedet.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

Per Jæger, direktør i Boligprodusentenes Forening, skjønner ikke argumentet til Sanner.

Han tipper at mellom 80 og 90 prosent av den norske befolkningen bor i boliger med dårligere standard enn det som foreslås å bygge for flyktninger.

– Jeg kan ikke skjønne dette perspektivet om at dette er dårligere. De fleste boligene som Sanner vil tilby dem fra bruktmarkedet vil ha dårligere standard enn disse.

Han tror at dersom regjeringen godtar standardiseringen vil det være flere som kan nytte godt av det.

– Jeg vil tippe at de fleste vil være lettomsettelig i ettertid. Byggekostnader vil bli viktig for hele samfunnet, og da kan kanskje flyktningene være de første som får nytte godt av det, sier han.

Sanner mener derimot at de heller må få til forenklinger for alle.

– Hovedregelen må være at flyktninger som skal bli norske samfunnsborgere også kommer inn i det ordinære boligmarkedet, sier han og viser til at regjeringen jobber med en totalgjennomgang av forskriften frem mot 2017 der han lover å vurdere innspillet.

– Men vi må holde fast ved viktige krav som tilgjengelighet for funksjonshemmede, eldre og gode miljøkrav. Vi skal ha gode boliger, samtidig som vi må få kostnadene ned slik at det er mulig for unge mennesker, flyktninger og andre å komme inn på markedet.