Avfeier myten: – Sover like godt på sommeren

Nordmenn sover like lenge på sommeren, som på vinteren, ifølge søvnforsker Børge Sivertsen. Han har likevel noen tips til hvordan sommersøvnen blir best mulig.

Søvn

LYSERE TIDER: Nettene blir lysere, barna er lenger oppe og plutselig er sommerferien over. Da kan det være lurt å være forberedt.

Foto: Berit Roald, Berit Roald / NTB scanpix

– Det er ikke slik at Norges befolkning sover dårligere på sommeren enn på vinteren. Det er en myte.

Børge Sivertsen, søvnforsker

SØVNFORSKER: Børge Sivertsen sier at vi sover like mye på sommeren, som på vinteren.

Foto: Privat

Det sier seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Børge Sivertsen. Han har forsket på søvnvansker, og avfeier teorien om at det blir mindre søvn i sommermånedene.

Sola snudde 21. juni, og det er i denne perioden det er flest lyse timer i døgnet. Dette har imidlertid lite effekt på antall timer søvn vi mennesker får.

– Det vi vet er at søvnen vår er stabil gjennom hele året. Ser man på befolkningen under ett, sover vi på minuttet likt i juli som i januar. Det er litt overraskende, forteller Sivertsen.

Vann og aluminiumsfolie

I dagens samfunn er menneskers liv gjennomregulert av kunstig lys fra ulike kilder, noe som er med å kompensere for mangelen på naturlig lys på vinterstid.

Det er likevel noen grep som er nødvendig å ta for å optimalisere søvnen på sommeren.

– Det gjelder å få ned temperaturen. Vi har det best når det er rundt 17–18 grader, og blir det varmere er det vanskelig å få nok søvn. Det er også lurt å ha tykke, mørke gardiner, sier Sivertsen.

Her er NRKs reporter sitt triks for å få et mørkt rom på sommeren. Hint: vann og aluminiumsfolie:

Snu døgnet før skolestart

Spesielt for småbarnsfamilier kan det være en utfordring å beholde den gode døgnrytmen fra resten av året.

Mange er på ferie, det er lysere, og det er fristende å være lenger oppe på kvelden.

– Man forskyver døgnet litt når man er på ferie, og det kan diskuteres hvor lurt det er. Det er tungt å snu tilbake når det plutselig nærmer seg skolestart igjen, mener Sivertsen.

Derfor kommer han med noen råd til skolestart, selv om vi fortsatt kun er i juni.

– Det gjelder å bruke den siste uka av ferien til å gradvis komme inn i rytmen igjen. Hvis ikke fungerer du ikke særlig godt den første uka, forteller han.